Atsiliepimai · 2013-04-30

Riebalinių guzelių (lipomų) šalinimas

Nors gerybinis riebalinio audinio navikas “Lipoma” (riebalinis guzelis) ir laikomas nepavojingu, tačiau kuomet jis padidėja, gali pradėti spausti nervus, kraujagysles, trikdyti aplink esančių audinių mitybą, funkcijas. Tokiais atvejais lipomas rekomenduojama operuoti.
Operacijos gali būti atliekamos skirtingais metodais – išpjaunant skalpeliu arba išsiurbiant lazerio pagalba. Operuojant lazeriu, mažiau pažeidžiami (lyginant su įprastiniu pjūviu skalpeliu) aplinkiniai audiniai, mažiau kraujuoja ir greičiau gyja žaizdos, lieka mažesni randeliai (operacinis pjūvis gali tesiekti 4 mm ilgio).

Prieš lipomų šalinimo procedūras dažniausiai taikoma vietinė nejautra. Jei riebalinis darinys yra didelis ar jų yra labai daug, tuomet gali būti taikoma ir bendrinė nejautra (liaudiškai narkozė).
Kaip atliekama lipomų operacija lazeriu?
Per mikropjūvį įvedama speciali kaniulė su lazerio šviesolaidžiu. Naudojant lazerio spindulio energiją riebalinis audinys yra ištirpdomas ir skystis išsiurbiamas.
Lipomų šalinimas dažniausiai atliekamas dėl:
a) kosmetinių priežasčių;
b) kai sukelia simptomus – trukdo raumenų veiklai, maudžia, spaudžia nervus;
c) kai užauga didesnės nei 5 cm;
d) kai negalima atmesti liposarkomos (piktybinio auglio) galimybės.Liposarkoma yra kietesnė, dažnai didesnė nei 5 cm, peraugusi į raumenis. Liposarkomą būtina skubiai šalinti.