Sąnarių ligos · 2013-03-29

Kolagenas, hialuronas, gliukozaminas, MSM ir chondroitinas

Kolagenas, hialuronas (rūgštis) ir chondroitinas – pagrindinės medžiagos stiprinančios sąnarių sistemą.
Kolagenas – vienas svarbiausių atraminių tarpląstelinės medžiagos baltymų jungiamuosiuose audiniuose ir epitelinio audinio pamatinėje membranoje. Sausgysles, raiščius sudaro jungiamojo audinio ląstelės ir tarpląstelinė medžiaga, kurios pagrindinę masę sudaro I tipo kolagenas.

Gliukozaminas – visuose žmogaus audiniuose randama medžiaga, palaikanti sąnarių kremzlių elastingumą, stiprumą ir stangrumą. Jį mažais kiekiais sintetina pats organizmas, tačiau vyresniame amžiuje ši sintezė sulėtėja. Poveikis:

  • Mažina sąnarių skausmą, uždegimą.
  • Silpnina skausmą sukėlusią priežastį.
  • Stimuliuodamas kolageno sintezę, padeda atnaujinti pažeistų sąnarių kremzlių struktūrą.
  • Suteikia kremzlėms stangrumo.
  • Lėtina sąnarių ligų progresavimą.

Chondroitinas – jungiamojo audinio polisacharidas, labai svarbus normaliai sąnario kremzlės struktūrai užtikrinti. Jis sulaiko vandenį sąnario kremzlėje, todėl gyvoje kremzlėje 75% sudaro skystis. Kremzlė kraujagyslių neturi, todėl sąnarinis skystis labai svarbus sąnario mitybai – per jį perduodamos visos maistingosios medžiagos. Be šio skysčio sutrinka sąnario mityba, jis tampa sausas ir pažeidžiamas. Taip pat sąnarinis skystis svarbus tuo, kad palaiko pakankamą sąnarių amortizaciją, apsaugo sąnarį nuo sutrenkimų. Poveikis:

  • Skatina aktyvią sąnario kremzlės regeneraciją.
  • Pašalina specifinius sąnarį ardančius fermentus.
  • Padeda mažinti sąnarių uždegimą.

Metilsulfonilmetanas (MSM) – biologiškai veiklios organinės sieros šaltinis – tai beskonė ir bekvapė biologiškai aktyvi medžiaga, svarbi sąnarių kremzlės, raiščių ir sausgyslių struktūrai.
Hialurono rūgštis – glikozaminglikanas, daugiausia paplitęs jungiamajame, dengiamajame ir nerviniame audiniuose. Suaugusio žmogaus kūne vidutiniškai yra 15 gramų šios rūgšties.

Pastaruoju metu paplitęs būdas gydyti sąnario problemas hialurono rūgšties injekcijomis:

Hialurono rūgšties leidžiant į sąnarinius tarpus pagerėja artrozės pažeistų sąnarių būklė. Hialurono rūgšties intrasąnarinės injekcijos gali būti pagamintos sintetinės hialurono rūgšties arba natūralios hialurono rūgšties pagrindu. Šių preparatų paskirtis – atstatyti sąnario sinovijos skysčio klampumą, pagerinti sąnario funkcijas, sumažinti skausmą. Lyginant sintetinę ir natūralią hialurono rūgštį nustatyta, kad sintetinio preparato skilimo pusperiodis yra ilgesnis nei natūralaus. Tačiau, suleidus sintetinės hialurono rūgšties preparatą, jis atlieka tik mechaninę funkciją – kol suskyla, palaiko reikiamą sinovijos skysčio klampumą. Tuo tarpu natūrali hialurono rūštis, būdama mažo molekulinio tankio, gali patekti į aplinkinius sąnario audinius ir čia stimuliuoti ląsteles gaminti endogeninę hialurono rūgštį. Gydytojai rekomenduoja hialurono injekcijas į kelį derinti su kasdieniniu važinėjimu dviračiu. Nuo judėjimo medžiaga gali giliau įsigerti į kremzlę. Hialurono rūgšties injekcijos skatina gamintis natūralų sąnario tepalą. Kai sąnario tepalo būna pakankamai, kremzlės judėdamos nebesitrina į kaulą ir daugiau nenusidėvi. Be to, įrodyta, kad hialurono rūgštis slopina uždegimą. Natūralios hialurono rūgšties dvigubo – farmakologinio ir mechaninio – veikimo mechanizmo dėka pasiekiamas ilgalaikis gydymo efektas.
Hialurono rūgšties preparatai vartojami švirkščiant į sąnarius, yra želė pavidalo ir pakuojami ampulėse. Gydymo kursą sudaro 3-5 injekcijos į sąnarį su 1 savaitės intervalais. Gydymą galima kartoti kas pusę metų.