Atsiliepimai · 2020-02-28

koronavirusas simptomai, pozymiai, prevencija

Koronavirusas – simptomai, požymiai, prevencija

Koronavirusas COVID-19 sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas. Sunkesniais atvejais naujasis koronavirusas sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį. Koronavirusas plinta ne tik oro lašeliniu būdu per kosulį, čiaudulį, bet ir liečiant įvairius paviršius, todėl yra labai svarbu griežtai laikytis higienos taisyklių.

Koronaviruso simptomai

Naujajam koronavirusui būdingi į gripą panašūs simptomai: karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Dėl koronaviruso požymių gyventojai gali konsultuotis telefonu 8 618 79984 (visą parą konsultuoja Nacionalinio visuomeninio sveikatos centro specialistai).

Jeigu įtariate, kad galite būti užsikrėtę koronavirusu, bet dar nėra susirgimui būdingų požymių – izoliuokite save nuo viešos aplinkos:
  • nepalikti izoliavimosi vietos 14 dienos nuo paskutinės rizikos užsikrėsti dienos (paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos);
  • nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, darbe, universitete, masinio susibūrimo vietose ir kt.;
  • visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose;
  • kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius (atsiradus kosuliui, dusuliui, apsunkintam kvėpavimui);
  • jei įmanoma, maistu ir kitais būtinaisiais poreikiais pasirūpina šeimos nariai ar draugai, kuriems nėra taikomos izoliavimo priemonės. Jei nėra tokios galimybės, rekomenduojama maistą užsakyti į namus;

Jeigu pasireiškė koronaviruso simptomai, tuomet venkite bet kokių kontaktų su žmonėmis ir skambinkite telefonu 112 bei informuokite apie įtarimą užsikrėtimu koronavirusu.

Prevencija

Siekiant apsisaugoti nuo koronaviruso infekcijos rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių:

  • Dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu.
  • Neliesti rankomis veido ir akių.
  • Laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę).
  • Laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius).
  • Vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

koronavirusas simptomai, pozymiai, prevencija

Koronavirusas – prevencija


Informacija parengta pagal LR Sveikatos apsaugos ministerijos pranešimus