Refliuksas – sveikatos sutrikimas, kuomet stemple į skrandį patekęs maisto turinys yra apvirškinamas skrandyje (skrandžio sultimis, rūgštimis) ir tuomet iš skrandžio dalis apvirškinto turinio patenka atgal į stemplę. Refliuksas atsiranda tuomet, kai dėl nuolatinio dirginimo susilpnėja vožtuvas (raumeninis raukas) tarp stemplės ir skrandžio, kuris moksline kalba įvardijamas, kaip stemplės sfinkteris.

Susilpnėjęs stemplės sfinkteris tinkamai neatlieka savo funkcijos ir skrandžio rūgštys pradeda ne tik dirginti stemplės apačią, bet esant tam tikroms aplinkybėms (jos išvardintos žemiau), gali kilti stemple aukštyn ir nuolat dirginti ne tik visą stemplę, bet ir gerklę, burnos gleivinę, kvėpavimo takus ir tt.

Tad diagnozavus šią sveikatos problemą yra būtina imtis veiksmų, nes refliuksas sąlygoja stemplės, burnos, gerklės, kvėpavimo takų, plaučių audinių uždegimus, pakitimus, žaizdas ir netgi vėžį.

Pavyzdžiui antgerklis atskiria ryklę nuo gerklų. Ryjant antgerklis nusileidžia ir neleidžia maistui patekti į gerklas. Visgi, esant refliuksui gali išsivystyti antgerklio uždegimas. Tuomet antgerklis patinsta ir prastėja kvėpavimo procesas bei organizmui ima stigti deguonies.

Taip pat sutrikus antgerklio veiklai ir sergant refliuksu, skrandžio rūgštis (pepsinas) gali patekti ne tik į gerklas, bet ir į kvėpavimo takus bei sukelti tiek viršutinių kvėpavimo takų, tiek ir plaučių pažeidimus. Nuolat vykstant šiam procesui pradeda atsirasti minėtų organų audinių pakitimai.

Sergant refliuksu ir sutrikus antgerklio veiklai, skrandžio rūgštis taip pat patenka ir į burnos ertmę bei gali pažeisti burnos gleivinę, liežuvį, dantis.

Pagrindiniai refliukso simptomai

  • Gerklės perštėjimas.
  • Jaučiamas gumulas gerklėje, sunku ryti.
  • Dažnas atsikrenkštimas, krenkšėjimas.
  • Dažnai skauda gerklę bei vystosi gerklės uždegimai.
  • Chroniškas kosulys.
  • Dažnai užkimęs balsas.
  • Rūgšties skonis burnoje (ypatingai iš ryto).
  • Žaizdelės burnos gleivinėje.
  • Po burnos higienos greitai ir vėl juodomis apnašomis apsinešantys dantys.

Pagrindinės refliukso atsiradimo priežastys

Kaip ir minėjome, refliuksas atsiranda tuomet, kai yra pažeidžiamas vožtuvas tarp stemplės apačios ir skrandžio pradžios. Pažeidimas dažniausiai atsiranda dėl šių priežasčių:

  • Dažnas persivalgymas.
  • Užkandžiavimas vėlai vakare.
  • Nepakankamai gerai sukramtomas maistas, valgymas paskubomis.
  • Nesuderinamo maisto vartojimas vienu metu ar su trumpomis pertraukomis (pvz saldumynų, vaisių valgymas po mėsos ar kito baltymingo maisto ir tt).
  • Maisto užgėrimas dideliu kiekiu skysčiu.
  • Skrandžio rūgštingumą didinančių produktų vartojimas. Tokių kaip miltiniai produktai, pieno produktai, riebi mėsa, kava, arbata (turinti kofeino) šokoladas, pomidorai, rūgštūs vaisiai, ananasai, actas, mėta, sėklų aliejai.
  • Aštraus (pipirai, svogūnai, česnakai), kepto, rūkyto ir sūraus maisto vartojimas.
    Labai karšto, ar labai šalto maisto vartojimas (šaltas vanduo, ledai ir pnš).
  • Gazuotų gėrimų vartojimas.
  • Stresas. Streso meto išskiriami hormonai, kurie didina skrandžio rūgšties gamybą.
  • Rūkymas.
  • Alkoholio vartojimas (ypatingai vynas).
  • Cheminių vaistų vartojimas.
  • Ėjimas miegoti, gulėti iškart po valgio.
  • Veikla po valgio, kuomet yra dirbama palenkus priekinę kūno dalį.
  • Pilvo srities veržimas po valgio (pvz spaudžiantys rūbai, sėdėjimas užspaudus pilvą).

Taigi, pagrindinių mitybos taisyklių nesilaikymas, pernelyg dažnas skrandžio rūgštingumą skatinančių produktų vartojimas, netinkamas maisto produktų apdorojimas, žalingi įpročiai, stresas yra esminiai faktoriai refliuksui atsirasti.

Refliukso gydymas

Pilnai atstatyti stemplės sfinkteris (vožtuvą) galima tik chirurginiu būdu. Visgi, jei situacija dar nėra tokia bloga, kad reikėtų operacijos, tuomet patartina bent jau nebloginti jo situacijos ir kiek įmanoma natūraliai atstatyti jo funkciją. Tai yra laikytis pagrindinių mitybos taisyklių ir maisto produktų, patiekalų vartojimo rekomendacijų.

Rekomenduotini produktai sergant refliuksu

Minėtos rekomendacijos padės minimalizuoti refliukso žalą stemplei ir kitiems su ja susietais organais. Štai keletas produktų, kuriuos galima vartoti minėtą sveikatos problemą.

  • Daržovės: špinatai, romaninės salotos, gražgarstės, garbanotieji lapiniai kopūstai, pekininiai kopūstai, brokoliai, šparagai, salierai, agurkai, cukinijos, baklažanai, bulvės, batatai, morkos, burokėliai, pievagrybiai, bazilikai, kalendros, petražolės, rozmarinai, džiovinti čiobreliai, šalavijai.
  • Švieži vaisiai: bananai, papajos, melionai, arbūzai, ličiai, avokadai.
  • Džiovinti vaisiai: datulės, razinos, kokosai.
  • Sėklos ir riešutai: anakardžiai, pekanai, pistacijos, graikiniai riešutai, moliūgų sėklos, sezamų sėklos, migdolai, kedro riešutai.
  • Užtepai: šviežias, organinis žemės riešutų bei migdolų sviestas.
  • Duona ir grūdiniai produktai: avižiniai dribsniai, viso grūdo makaronai, viso grūdo duona, viso grūdo kvietiniai miltai.
  • Pagardai: jūros druska, alyvuogių ir kokosų aliejai, sojos pupelių koncentratas, vanilės ekstraktas, žirnių baltymų izoliatas, balta miso pasta.
  • Jei vartojate žuvį, tuomet tinka: lašiša, otas, upėtakis, plekšnė, ešerys, jūros liežuvis.
  • Jei vartojate mėsą ir kiaušinius, tuomet tinka: paukštiena: vištienos krūtinėlė, malta kalakutiena, kiaušiniai.
  • Jei vartojate pieno produktus, tuomet tinka: parmezanas, mocarela ir kiti kietieji sūriai.

Na ir žinoma, reikia nepamiršti, kad net ir maitinantis sveikais, rūgštingumo nedidinančiais produktais reikia valgyti saikingai bei laikytis dienos mitybos ritmo, kitų prieš tai išvardintų taisyklių.
Nerekomenduojame iškart griebtis lengviausio varianto – cheminių vaistų, kurie chemiškai sumažina skrandžio rūgštingumą, vartojimo. Vaistai tam kartui užgesins gaisrą, bet neišspręs problemos iš esmės. Linkime pasveikti!

Įvertink!

5 žvaigždučių vertinimas yra jums iš kairės pusės, o link dešinės pusės - mažėjančia tvarka iki 1.

Vidurkis: 5 / 5. Vertinimų skaičius: 1

Įrašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *