Atsiliepimai · 2019-06-05

Nitroglycerin Nycomed

Kam naudojamas nitroglicerinas

Nitroglicerinas – cheminė medžiaga, kuri naudojama dinamito (sprogstamoji medžiaga) ir vaistų gamybai. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog minėti gaminiai yra absoliučiai skirtingos paskirties, tačiau poveikio esmė yra ta pati. Skiriasi tik medžiagos kiekis ir sprogimo mastas. Organizme jis pasireiškia kaip itin greitas poveikis pvz ištikus infarktui.
Nitroglicerinas patekęs į organizmą suveikia akimirksniu ir veikia iki 10 minučių. Šis vaistas atpalaiduoja raumens spazmą ir pagerina kraujotaką į širdį. Nitroglicerinas gali būti ir leidžiamas į veną vaisto forma. Preparatas naudojamas plaučių edemos, nestabilios krūtinės anginos bei miokardo infarkto gydymui.

Nitroglycerin Nycomed
Vienas populiaresnių nitroglicerino vaistų Lietuvoje yra Nitroglycerin Nycomed. Jis yra receptinis vaistas ir naudojamas pasikišant po liežuviu. Ūmaus krūtinės anginos priepuoliui gydymui vartoti vieną 250 mikrogramų arba 500 mikrogramų tabletę.
Nitroglycerin Nycomed šalutinis poveikis
Pavartojus net nedidelę Nitroglycerin Nycomed dozę, gali sumažėti kraujo spaudimas, todėl pacientas, įsidėjęs tabletę į burną, turi atsisėsti ar atsigulti, kad neapalptų.
Dažnas Nitroglycerin Nycomed vaisto šalutinis poveikis yra galvos svaigimas, pykinimas, veido paraudimas, bendro pobūdžio silpnumas. Jei kartu geriama alkoholio, gali pasireikšti sunki hipotenzija ir širdies bei kraujagyslių sistemos kolapsas.
Draudžiama naudoti preparatą jeigu:
yra alergija nitroglicerinui;
yra mažakraujystė;
labai sumažėjęs kraujo spaudimas;
yra ūmus širdies nepakankamumas dėl šoko, kolapso ar miokardo infarkto;
sergama ligomis, kada yra susiaurėjusios širdies kameros arba yra aortos ar mitralinio vožtuvo yda – susiaurėjimas;
padidėjęs spaudimas kaukolėje, yra galvos trauma arba kraujuoja į smegenis;
sergama uždaro kampo glaukoma;
vartojama sildenafilio (Viagra), vardenafilio (Levitra), tadalafilio (Cialis) (t.y. preparatų nuo erekcijos sutrikimo).
Video apie nitroglicerino vartojimą