Imuniteto stiprinimas · 2016-12-02

persalimas

Imuniteto stiprinimas – peršalimo prevencija

Pirmaisiais žiemos mėnesiais, kai namų radiatoriai iš tolo dvelkia šiluma, įkaitusiais skruostais žmonės išveda pavedžioti šunį ar nulekia trumpam iki parduotuvės. Tokiais atvejais, paaiškėja įvairaus amžiaus žmonių imuniteto stiprumas: ar jis lyg skydas saugo ir neleidžia peršalti, ar lengvai pasiduoda aplinkos įtakai. Tada prasideda nosies varvėjimas, gerklės perštėjimais, kosuliai ir kaulų laužymo skausmai. Taigi, vyrauja tendencija, kad žmonės nėra nusiteikę ir tinkamai paruošę organizmo šaltajam metų laikui. Tad šiuo metu imuniteto stiprinimas tampa ypatingai svarbi sąlyga.

Naujausių technologijų XXI amžiaus laikotarpis žmones priverčia keisti gyvenimo tempą ir įpročius, todėl dažnai imamasi vienokių ar kitokių veiksmų, nepagalvojus apie galimas sveikatos pasekmes. Visuomenė neranda tam laisvo laiko, tačiau taip buvo visada: keitėsi sezonai, keitėsi orai, todėl reikėjo paruošti savo organizmą. Tam, kad žmogaus organizmas reikiamai reaguotų į besikeičiančią aplinką ir orus, jį adaptuoti reiktų palaipsniui.
Dažnas galvoja, kad toks kaip nosies varvėjimas ar gerklės perštėjimas yra trumpalaikis, todėl nesiima jokių gydymosi priemonių, o vėliau, išsivysčius ligai, tenka kreiptis į gydytojus ir išleisti nemažą pinigų sumą paskirtiems vaistams. Tačiau užtenka žinoti kelis paprastus ir tradicinius būdus, kaip galima nesusergant ir be baimės pasitikti šalčiausią metų laiką – žiemą.
KAMBARIŲ VĖDINIMAS

  • Rekomenduojama šoninė langų ventiliacija.
  • Esant galimybei, galima praverti langus ir pravėdinti ilgiau, tačiau ventiliacijos buvimas nuolat – būtinas.
  • Kuo mažesnis temperatūrų skirtumas tarp kambario ir lauko, tuo sveikiau.

KAMBARIŲ DRĖKINIMAS
Jei namuose centrinis šildymas ir oro nedrėkinate – gadinate kvėpavimo takus. Patalpose turi būti drėgmės, kad neišdžiūtų gleivinė. Drėkinkite kambarį paprastais būdais: ant radiatoriaus pakabinkite šlapią rankšluostį ar pastatykite dubenį su vandeniu. Žinoma, drėkinti kambarį galima ir su specialiais drėkintuvais.
BUVIMAS GRYNAME ORE

  • Rekomenduojama vaikščioti pėsčiomis. Kuo daugiau priprantama prie šalto oro, tuo efektyvesnė organizmo adaptacija.
  • Patartina intensyviai ir dažnai judėti, dėvint tinkamą aprangą (svarbu, kad kojos būtų sausos). Praleistas laikas gryname ore ir fizinis aktyvumas grūdina organizmą, teigiamai veikia kaulų ir raumenų bei nervų sistemas.

MITYBA

  • Vitaminas C – imuninės sistemos pamatas. Jo galite rasti citrinose, erškėtuogėse, juoduosiuose serbentuose, šaltalankio uogose, svarainiuose, spanguolėse, kiviuose, paprikose.
  • Taip pat galite išbandyti ir specialiai imuniteto stiprinimui sukurtus produktus. Pavyzdžiui šiuo metu sparčiai populiarėja Kyani gėrimas.
  • Kasdien suvalgykite 1-2 šaukštelius medaus. Jis turtingas ne tik įvairiais mikroelementais, bet turi ir antibiotikams būdingų savybių.
  • Nepamirškite svogūnų ir česnakų (1-2 skiltelės). Jie didina organizmo apsaugą ir naikina bakterijas.
  • Teikite pirmenybę karštam maistui, o ne užkandžiams. Organizmas turi gauti visų reikalingų medžiagų, todėl venkite beverčio, „greito“ maisto.
  • Mėgaukitės karštomis įvairų žolelių arbatomis.

Gal nieko naujo ir nepasakėm, tačiau primenam, kad laikantis šių paprastų taisyklių, žiemą galima pasitikti su stipriu imunitetu. Tokiu atveju nekankins gerklės perštėjimas ir neerzins nosies varvėjimas.