Sąnarių ligos · 2016-05-24

sveika mityba

Artritas ir jo gydymas

Artritas – sąnarių liga. Įvardijamos dvi jos atsiradimo priežastys. Viena jų – tai dėl mechaninio sąnario sistemos susidėvėjimo, pažeidimo (pvz trauma, infekcija) prasidedantis lėtinis uždegimas, dėl kurio pažeista vieta dar labiau dėvisi. Kita – autoimuninė reakcija, kuomet žmogaus organizmas neatpažįsta savo ląstelių ir pažeidžia jas. Sergant artritu pažeidžiami žmogaus sąnariai, kremzlės, sausgyslės bei kiti organai (pvz širdis, plaučiai, kepenys, inkstai, akys, kraujas). Toks autoimuninis susirgimas įvardijamas kaip reumatoidinis artritas.

Reumatoidinis artritas ir susirgimo priežastys
Dažnai tenka skaityti Lietuvos gydytojų straipsnius, kurie įvardija, jog reumatoidiniu artritu susergama, kai organizmo apsauginė sistema dėl nežinomų priežasčių pradeda kovoti su savo organizmo ląstelėmis ir jas naikina. Ką reiškia dėl nežinomų priežasčių? Tas priežastis JAV mokslininkai yra ištyrę jau pakankamai seniai. Pasistengsiu tokių tyrimų išvadas perteikti paprasta šnekamąja kalba.
Reumatoidinio artrito susirgimo priežasčių reikia ieškoti žarnyne ir savo mityboje. Mūsų žarnynas yra padengtas limfiniu audiniu, kuris saugo organizmą nuo nesuskaidytų medžiagų prasiveržimo. Nuolat neteisingai maitinantis per tam tikrą laiką sutrinka žarnyno veikla ir prasideda uždegiminis procesas. Susilpnėja žarnyno apsauginė limfinė sistema ir padidėja medžiagų pralaidumas. To pasekoje iš žarnyno į mūsų kraują patenka tam tikrų didelių molekulių, į kurias mūsų imuninė sistema reaguoja priešiškai ir jas naikina (pagamindama antikūnų).
Kokia yra nesveika mityba, kuri pakenkia žarnyno limfiniam audiniui? Tokia, kurioje yra daug riebalų, cholesterolio ir gyvūninės kilmės baltymų. Taip pat kuomet vartojamas nesuderinamas maistas ir vyksta nuolatinis maisto medžiagų puvimas žarnyne. Tokio proceso metu išsiskiria toksinai, kurie susilpnina žarnyno apsauginę sistemą ir padidina pralaidumą. Dauguma žmonių sergančių uždegiminiu artritu turi virškinamojo trakto uždegimą bei padidėjusį antikūnų kiekį į maistą ir žarnyno bakterijas.
Kaip vystosi Artrito liga
Svetimi baltymai dėl padidėjusio žarnyno pralaidumo patekę į kraujo sistemą priverčia organizmą gaminti antikūnus, kurie ne tik specifiškai veikia svetimą baltymą, bet ir sąveikauja su panašiais žmogaus baltymais. Tai vadinama molekuline mimikrija. Organizmas puola pats save, o iš to kylančios ligos vadinamos autoimuninėmis. Reumatoidinis artritas, vilkligė, psoriazinis artritas, ankilozinis spondilitas ir kitos uždegiminės artrito formos yra autoimuninės kilmės.
Molekulinė mimikrija aiškiai matoma, kai sergantieji reumatoidiniu artritu vartoja karvės pieną. Vieno tyrimo duomenimis, galvijų albumino aminorūgščių liekanos 141–157 yra labai panašios į aminorūgštis žmogaus kolagene, esančiame sąnariuose. Antikūnai, kuriuos žmogaus organizmas susintetina kovai su svetimais karvės pieno baltymais, ima pulti sąnarių audinius, nes sąnario kremzlės aminorūgščių seka yra tokia pati, kaip pieno baltymų, su kuriais antikūnai ir turėtų kovoti.
Artrito gydymas cheminiais vaistais
Ligoninėse artritas dažniausiai gydomas cheminiais vaistais, kurie žarnyno sieneles veikia toksiškai. Skiriami įvairūs nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai, tokie kaip Advil, Motrin, Naprosyn. Jie didina žarnyno pralaidumą, todėl tokiu gydymu neina išspręsti šios sveikatos problemos.
Efektyvus artrito gydymas – apsivalymas ir sveika mityba
Badavimas, pasninkavimas suteikia galimybę organizmui apsivalyti nuo teršalų. Ko pasekoje, pagerėja ir žarnyno veikla. Atlikti tyrimai parodė, jog po badavimo sergančiųjų reumatoidiniu artritu būklė žymiai pagerėja. Žinoma, badauti reikia tik su nuolatine specialistų priežiūra.
Po apsivalymo reikia pereiti prie sveikesnės mitybos. Sveika mityba – tai tokia mitybos forma, kuri aprūpiną organizmą reikiamu kiekiu antioksidantų ir kitų fitochemikalų, kurie sunaikina kenksmingus laisvuosius radikalus, susidarančius sąnarių audiniuose. Trumpiau kalbant, sveikas maistas – šviežios arba raugintos daržovės ir vaisiai.
Artirito progresą mažinančioje mityboje neturi būti gyvūninės kilmės produktų ir labai mažai riebalų, ne tik gyvulinės, bet ir augalinės kilmės (net alyvuogių, kukurūzų, rapsų ir linų sėmenų aliejaus). Pieno produktai sukelia rimčiausių organizmo neigiamų reakcijų. Taip pat daugelyje tyrimų pažymima, kad grūdinės kultūros, tokios kaip kukurūzai ir kviečiai, taip pat sustiprina ligos simptomus.
Grįžus prie maitinimosi pienu ir kitais gyvūninės kilmės produktais, artritas atsinaujina. Taigi, mityba, kurioje yra pieno ir kitų gyvūninės kilmės produktų, sukelia žarnyno paviršiaus uždegimą ir padidina sienelių pralaidumą antigenams. Taip pat žarnyno pralaidumą didina ir per didelis augalinių aliejų vartojimas. Todėl norint sustabdyti artrito progresą reikia apskritai sumažinti riebalų vartojimą.
Moksliniai tyrimai
Moksliniu tyrimu buvo nustatyta, jog taikant mitybą be jokių riebalų 6 reumatoidiniu artritu sergantys pacientai patyrė visišką remisiją (ligos progresas sustojo). Tačiau liga grįžo jau po 24–72 valandų maitinimosi riebiu maistu, kuriame buvo vištienos, jautienos, sūrio, dygminų aliejaus, kokosų aliejaus. Tyrimo autoriai padarė tokią išvadą, jog didelis suvartojamas riebalų kiekis sukelia uždegiminius sąnarių pakitimus. Tokius kaip reumatoidinis artritas.
12 savaičių maitinant gyvūnus karvės pienu, sąnarių pažeidimai buvo ryškiausi. Kiaušinio baltymai sukėlė švelnesnių pažeidimų, o sojų pienas neturėjo jokio poveikio sąnariams.
14 pacientų sergančių reumatoidiniu artritu laikėsi dietos, kurioje nėra ankštinių augalų, javų, pieno ir gyvūninės kilmės baltymų. Dešimčiai pacientų (71%) pasireiškė ryškus klinikinis pagerėjimas.
Artritas – progresuojanti liga, todėl norint ją pristabdyti reikia laikytis sveikos gyvensenos principų. Esminis gydymo principas yra sveika mityba. Taip pat svarbus ir pakankamas fizinis aktyvumas.
Rašant straipsnį rėmėmės ir sveikata.org duomenimis