Atsiliepimai · 2016-03-08

Meningokokinė infekcija

Meningokokinė infekcija. Skiepų teks palaukti

Meningokokinė infekcijaSveikatos įstaigos Lietuvoje informuoja, jog dėl kilusios didelės skiepų, nuo meningokokinės infekcijos, paklausos, nebegali patenkinti tokio poreikio ir teks laukti apie pusantro mėnesio iki kol vėl turės galimybę vakcinos atsivežti į Lietuvą.
To priežastis yra ta, jog vakciną nuo meningokokinės infekcijos pagaminti užtrunka iki 1 metų, o ją gamina tik viena farmacijos kompanija. Todėl nėra galimybių viso šito proceso paskubinti, o lieka tik variantai įsigyti iš kitų šalių, kurios turi vakcinos, bet neturi didelės paklausos iš vietos gyventojų. Visas šitas procesas taip pat užtrunka kelias savaites.
Iš sveikatos specialistų pasigirdo siūlymo tiems, kurie nori nedelsti ir kuo greičiau paskiepinti savo mažamečius vaikus, tą padaryti užsienyje. Žinoma, ten irgi yra šiokių tokių biurokratinių vingrybių, tačiau bet kokiu atveju tą pavyktų padaryti operatyviau, negu laukti kol vakcina atvyks į Lietuvą. Žinoma, tai papildomos išlaidos tiek bilietams, tiek kitoms reikmėms, o ir papildoma rizika su mažamečiu ar net kūdikiu vykti į tolimesnę kelionę.
Taip pat reikėtų paminėti, jog vakcina nuo meningokokinės infekcijos yra mokama ir kainuoja apie 130 eurų. Kalbama, kad ateityje turėtų būti pereita prie nemokamo, o galbūt ir privalomo vakcinavimo nuo šio viruso.

Papildoma informacija apie skiepus nuo meningokokinės infekcijos
  • Vakcina nuo meningokokinės infekcijos B tipo sukėlėjo 2013 m. sausio 14 d. registruota Europos vaistų agentūroje, todėl ji tiekiama Lietuvoje.
  • Lietuvoje nuo meningokokinės B infekcijos pradėti skiepijimai 2014 m. ir paskiepyti 338 vaikai, o 2015 m. paskiepyti 1045 vaikai (tėvų ar globėjų lėšomis).
  • Ši vakcina patvirtinta Europos Komisijos ir leidžiama ja skiepyti vaikus nuo 2 mėnesių amžiaus ir vyresnius asmenis.
  • Vakcina nėra finansuojama Valstybės lėšomis.
Tėvams ar globėjams pageidaujant paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės infekcijos reikia kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Nes tik šeimos gydytojas ar pediatras įvertinęs Jūsų vaiko/suaugusio asmens sveikatos būklę – gali nuspręsti ar vaikas/suaugęs asmuo gali būti paskiepytas.