Sveiki produktai · 2016-01-20

Noriu sveikiau maitintis. Kaip "įveikti" save?

zaliavalgyste-maistasApie sveiką mitybą išmanau pakankamai nemažai, tačiau žinojimas dar nieko nereiškia. Didžiausias rebusas su kuriuo dabar susiduriu, tai kaip teoriją paversti į praktiką. Noras sveikiau maitintis yra, nes suvokiu nesveikos mitybos neigiamą poveikį savo sveikatai, išvaizdai, būsenai. Esu ir pakankamai sąmoningas ir jau nemažai ką pakeičiau savo mityboje, tačiau galutinai “įveikti” save, persilaužti ir pereiti prie sveikos, švarios mitybos dar nepavyksta. Šiame straipsnyje pasidalinsiu su kokiais iššūkiais šiai dienai susiduriu. Jei turėsite minčių, patarimų, tai lauksiu jų komentarų skiltyje po straipsniu.

Maisto kiekis
Vienas iš dalykų, kurį norėčiau pirmiausiai pakeisti, tai suvalgomo maisto kiekis. Suvokiant tai, jog mūsų skrandžio talpa (neištampyto) yra 300ml-500ml, reikėtų, kad ir suvalgomo maisto svoris neviršytų tokios talpos. Turėkime omenyje, kad skysčiams galioja tos pačios taisyklės. Kartais mano porcijos viršija šią ribą, ko pasekoje, jaučiuosi apsunkęs, pavargęs, padidėjęs širdies plakimas, ilgesnį laiką neina užsiimti aktyvia fizine veikla.
Taigi, akivaizdu, kad jau vien pokytis valgyti mažiau iškart atvertų duris į sveikesnį gyvenimą. Ko gi reikia? Pradėti kontroliuoti save. Visą laiką išlikti sąmoningu – kiek man reikia maisto, kad gaučiau energijos, o ne nuovargį. Valgyti lėčiau (sotumo jausmas ateina veliau).
Cukrus ir miltai
Cukrus ir miltai vis dažniau įvardijami, kaip narkotikas, prie kurio labai stipriai priprantama ir sunku atsisakyti. Su šia problematika susiduriu ir aš. Jaučiu didelį poreikį saldiems ir miltiniams produktams. Pasitenkinti viena plytele šokolado nepavyksta. 100g šokoladas būnu įveikiamas akimirksniu. Todėl šioje būtų geriausia išvis to atsisakyti, nes saiką pajausti yra pakankamai sunku, o tokie saldumynų kiekiai vienu kartu yra itin žalingi. Tuo labiau, kad rekomenduojamas didžiausias dienos cukraus kiekis vyrams yra 37,8 gramai. Suvalgius 100gr. šokoladą dienos norma būna viršijama. Žinant, kad cukraus yra daugelyje produktų. Pvz vaisiuose jo yra ypatingai daug. Nors tai natūralus, neapdirbtas, bet vis tiek cukrus ir minėto kiekio reikėtų stengtis neviršyti.
Maisto derinimas
Maisto derinimas yra taip pat labai svarbus. Galime maitintis tik daržovėmis, tačiau jeigu vienu metu maišysime nesuderinamas daržoves, tai sveikuoliais vadintis tikrai negalėsime. Vartojant nesuderinamus produktus vyksta puvimo procesas, kurio metu išsiskiria toksinai, tad žalos daugiau negu naudos.
Šioje srityje jau šiek tiek pažengiau. Vis labiau tą akcentuoju savo mityboje ir stengiuosi apskritai kuo mažiau maišyti produktų vieno valgio metu. Jei maišau, tuomet gerai prieš tai pagalvoju, ar išties jie virškinimo trakte “nesipjaus”.
Maitinimosi rėžimas
Kadangi dažnai tenka padirbėti protinį darbą iki vėlumos, todėl vis papiktnaudžiauju vėlyvais užkandžiais. Tas irgi yra labai negerai, nes būna prastesnis miegas, o jo metu dar ir kyla rūgštys. Nubudęs ryte dažnai jaučiu rūgštų skonį burnoje, todėl akivaizdu, kad toks maitinimosi įprotis neduoda naudos. Tuo labiau, kad miego metu mums nereikia energijos, o maitinamės būtent tam, kad gautume energijos ir galėtume atlikti fizinę ar protinę veiklą.
Šiuo metu keliu sau tikslą paskutinį kartą pavalgyti ne vėliau, kaip 19 valandą. Turint omenyje, kad kaip ir minėjau nemoku užkandžiauti. Jei jau valgau tai sočiai ir tol kol atsimušu į ribotuvą.
Daugiau daržovių
Valgau per mažai daržovių. Ypatingai lapinių, kurios yra itin svarbios mūsų organizmui. Taip pat norėdamas, kuo daugiau daržovių valgyti šviežių, nevirtų, todėl nusipirkau blenderį (trintuvą). Valgydami trintas daržoves, riešutus, vaisius gauname ne tik vitaminų, naudingų medžiagų, bet ir mažiau apkrauname virškinimo procesą. Tuo labiau, kad ne visada tinkamai sukramtome maistą, kai skubume arba iš įpročio.
Po kurio laiko parašysiu, kaip sekasi įgyvendinti savo norus sveikiau maitintis. Bus gera proga ir pačiam turėti po ranka šią informaciją, kad nepamirščiau, kodėl noriu sveikiau maitintis ir kokią tai reikšmę turi mūsų kasdieninei savijautai.