Atsiliepimai · 2015-12-09

Detoksikacija – apsivalymas nuo toksinų

detoksikacijaDetoksikacija – procesas, kurio metu iš organizmo šalinami toksinai. Primename, kad toksinai yra nuodingos medžiagos, kurios įsiskverbia į ląsteles ir ardo jų struktūrą. Ko pasekoje, sukeliamos ląstelių mutacijos, išsivysto sunkūs susirgimai. Dėl šios priežasties apsivalymas nuo toksinų yra būtinas norint išvengti neigiamų pasekmių.
Kuomet organizmas užterštas toksinais, jis pradeda juos šalinti per odą. Oda tampa papilkėjusi, blyški, gali atsirasti spuogų ir šlakų. Detoksikacijos metu pirmiausiai iš kraujo pašalinamos nuodingos, nereikalingos medžiagos. Jei yra palankios detoksikacijai sąlygos, tuomet toksinai pašalinami ir iš kitų organų: inkstų, žarnyno, plaučių, limfos, odos.

Detoksikacijos procesas vyksta kasdien, natūraliai, tačiau mes taip pat galime palengvinti organizmui darbą ir padėti apsivalyti. Žinoma, visų pirma reikėtų taip maitintis ir gyventi tokioje aplinkoje, jog toksinų į mūsų kūną patektų kuo įmanoma mažiau.
Kaip toksinai atsiranda mūsų organizme?
Toksinai į žmogaus organizmą gali patekti per maistą, vandenį, orą. Toksinų yra alkoholyje, cigaretėse, vaistuose, kituose cheminiuose gaminiuose, kuriuos naudojame kasdien (pvz skalbimo milteliai, plovikliai, higienos priemonės). Taip pat reikėtų vengti kavos, rafinuotų cukraus, miltinių produktų, sočiųjų riebalų, produktų, kuriuose yra mielių (duona, alus).
Toksinai organizme susidaro ir sutrikus medžiagų apykaitai, virškinimo organų veiklai. Šioje vietoje taip pat galime kontroliuoti toksinų susidarymo procesą, jei:

  • Maitinsimės sveikais, ekologiškais produktais.
  • Derinsime produktus tarpusavyje (dėl nesuderinamų produktų vartojimo tuo pačiu metu vyksta puvimo procesas žarnyne).
  • Nepersivalgysime (dėl didelio maisto kiekio ilgai trunka virškinimo procesas, organams didelės apkrovos, vyksta maisto puvimas žarnyne.
  • Vėlai nevalgysime (vakare, prieš miegą turime leisti organizmui užsiimti apsivalymu, atsigavimu, o ne virškinimo procesu.

Kaip padėti organizmui apsivalyti nuo toksinų?
detoksikacijaOrganizmą nuo toksinų galima išsivalyti ir specialiomis dietomis ar badavimu (tik su išmanančių priežiūra). Vienas iš paprasčiausių apsivalymo būdų tai yra šviežiai spaustų sulčių vartojimas (jokio kito maisto) 3-7 dienas. Tokiu būdu organizmo virškinimo traktas neapkraunamas, bet gauna reikalingus vitaminus bei medžiagas ir visą dėmesį skiria apvalymui, toksinų bei kitų nereikalingų medžiagų pašalinimui. Detoksikacinėmis savybėmis ypatingai pasižymi burokėliai, ridikai, artišokai, brokoliai, dumbliai. Taip pat žinoma reikia nepamiršti ir gerti švaraus, gryno vandens. Bent po 1.5 litro per dieną.
Maisto racioną taip pat rekomenduotina papildyti raugintais produktais, kuriuose esančios gerosios bakterijos padeda atstatyti žarnyno mikroflorą. Švarus ir gerai funkcionuojantis žarnynas pagerins organizmo detoksikaciją.
Apart mitybos dar ir šie veiksniai turi didelės įtakos detoksikacijos procesui:

  • Reikėtų kuo daugiau judėti, reguliariai sportuoti, daryti mankštas. Fizinis aktyvumas palaiko aktyvesnę medžiagų apykaitą, tad tai papildomas stimulas organizmui atsinaujinti, apsivalyti.
  • Toksinų valymo procesui teigiamą įtaką turi ir gilus kvėpavimas, kasdieniniai kvėpavimo pratimai (ypatinga iš ryto). Kraujas prisotintas deguonies lengviau apsivalys.
  • Grūdinimasis, kontrastinis dušas. Suaktyvina kraujotaką ir tuo pačiu apsivalymo procesą.
  • Pirtis. Nemažą dalį nereikalingų medžiagų galime tiesiog išprakaituoti.
  • Gera nuotaika, atsipalaidavimas, poilsis. Mūsų emocinė būsena apsivalymo procesui yra ypatingai svarbi.

Jei norite, kad organizmas tinkamai apsivalytų ir stipriai neužsiterštų, tuomet turėtumėte vadovautis išvardintoms sveikos gyvensenos taisyklėms.