Sveiki produktai · 2014-08-24

Kas didina, o kas mažina organizmo rūgštingumą?

KoralasDėl perteklinės rūgšties deguoniui sunkiau patekti į ląsteles. Rūgšti aplinka, kurioje mažai deguonies, deja, labai palanki vėžinėms ląstelėms. Nustatyta, kad visų vėžiu sergančių žmonių kraujo šarmingumas sumažėja. Organizmo rūgščių perteklius nustatomas esant bet kokiai ligai.

Norint neperrūgštinti organizmo sveikatos specialistai pataria saikingai valgyti mėsos, pieno produktų (išskyrus kefyrą, pasukas), baltųjų miltų gaminių, kiaušinių, saldumynų, retai gerti gazuotų gėrimų, kavos, alkoholio. Organizmą rūgština ir kai kurie labai vertingi produktai, pvz., avižiniai dribsniai, lęšiai ar grikiai.
Virtas maistas praranda dalį šarminančių savybių. Visus produktus, kuriuos galima valgyti nevirtus, ir reikėtų palikti žalius arba ruošti kitaip nei įprasta. Tarkime, grikius, lęšius, avinžirnius, avižinius dribsnius ar ryžius užtenka gerai išmirkyti šaltame vandenyje, tuomet jų virti išvis nebereikės. Tik ryžius teks trumpai pavirti.
Manoma, kad norint atkurti organizmo pH, 20–30 % dienos raciono turėtų sudaryti rūgštinantis maistas, 70–80 % – šarminantis. Geriausiai šarmina švieži vaisiai ir daržovės. Kaip bebūtų keista, tačiau nemaža dalis rūgščių vaisių organizmo nerūgština. Kiviai, apelsinai, citrinos, ananasai ar juodieji serbentai šarmina. Įdomu, kad švelniai šarmina ir tradiciniai lietuviški lašiniai bei medus.
Jūsų mityba bus subalansuota jei per dieną suvalgysite ne mažiau kaip 500 g vaisių ir daržovių, išgersite 1,5–2 l vandens, nepiktnaudžiausite miltiniais patiekalais, saldumynais, gazuotais gėrimais, kava ir alkoholiu.
Šarminantys produktai / Rūgštinantys produktai
Burokėlių sultys –3,9 Kvietinių miltų duona +3,7
Pomidorų sultys –2,8 Ruginių miltų duona +4,1
Apelsinai –2,7 Grikiai +3,7
Obuoliai –2,2 Avižiniai dribsniai +10,7
Morkos –4,9 Kukurūzų dribsniai +6,0
Krapai –7,9 Baltieji ryžiai +4,6
Bazilikai –7,3 Rudieji ryžiai +12,5
Petražolės –12,0 Makaronai +6,1
Lazdynų riešutai –2,8 Graikiniai riešutai +6,8
Žemės riešutai –8,3 Migdolai +4,3
Bulvės –4,0 Riestainiai +4,2
Rauginti kopūstai –3,0 Džiūvėsiai +5,9
Špinatai –14,0 Varškės sūris +8,7
Cukinijos –4,6 Kietasis sūris +19,2
Pupelės –3,1 Lęšiai +3,5
Bananai –5,5 Kiaušiniai +8,2
Juodieji serbentai –6,5 Silkė +7,0
Figos –18,1 Karpis +7,9
Vynuogės –3,9 Menkių filė +7,1
Kiviai –4,1 Lašiša +9,4
Kriaušės –2,9 Kalakutiena +9,9
Braškės –2,2 Vištiena +8,7
Citrinos –2,6 Liesa kiauliena +7,9
Razinos –21,0 Kumpio kepsnys +8,8
AKtyviai sportuojant, daug prakaituojant netenkama daug šarminių mineralų, o dėl deguonies trūkumo gaminasi pieno rūgštis. Taigi būtina gerti pakankamai vandens. Perteklinei rūgščiai pašalinti labai reikia deguonies. Kai padidėjęs organizmo rūgštingumas, deguoniui daug sunkiau patekti į ląsteles.
Subalansuoti organizmo pH galite ir giliai kvėpuodami. Atsisėskite išvėdintame kambaryje ir ramiai giliai pakvėpuokite. Tai padeda nusiraminti, suvaldyti stresą (streso hormonai skatina šarminių mineralų pasišalinimą iš organizmo).
Parengta pagal delfi.lt informaciją