Atsiliepimai · 2013-07-30

Jaunimo tarpe plinta lytiškai užkrečiamos ligos

lytines-ligos-prezervatyvaiUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) praneša, jog lytiškai plintančiomis infekcijomis (LPI) užsikrečia vis daugiau jaunų žmonių. Kokios to priežastys? Visų pirma, nepilnamečiai tyrimus atlikti gali tik su tėvų ar globėjų žinia. Kita problema – LPI tyrimai yra pakankamai brangūs, todėl nėra prieinami moksleiviams ir studentams.
Prezervatyvai, galintys sumažinti riziką užsikrėsti šiomis infekcijomis, naudojami retai arba visai nenaudojami, todėl plinta LPI. ULAC duomenimis, Lietuvoje lytiškai plintančiomis infekcijomis užsikrečia daugiau vyrų nei moterų, dauguma – miestų gyventojai. Tai 20-34 metų amžiaus asmenys, turintys tik vidurinį išsilavinimą. Dauguma lytiškai plintančiomis infekcijomis užsikrėtusių vyrų nurodė, kad turėjo 2-3 lytines partneres per pastaruosius vienerius metus, moterys – vieną.

Kiekvienais metais LPI išaiškinama tarp moksleivių: pernai išaiškinta 10 sifilio, 13 gonorėjos, 3 chlamidiozės susirgimo atvejai. Nėščiųjų sveikatos patikros metu visos moterys yra tiriamos dėl ŽIV ir sifilio. Šios patikros metu pernai išaiškintos 24 sifiliu užsikrėtusios nėščiosios. Tai netiesiogiai atspindi, kad sifilis tarp gyventojų Lietuvoje yra paplitęs. P
Sergamumas virusiniu hepatitu B (VHB), kuris plinta ne tik per kraują, bet ir lytinių santykių metu, pastaraisiais metais mažėjo dėl vakcinacijos. Tačiau tikėta, kad tam tikra dalis lytiškai aktyvaus jaunimo (vyresnių nei 15 metų) yra nepasiskiepiję nuo VHB, todėl yra imlūs šiai infekcijai. Tik nuo 1998 m. visi kūdikiai pradėti skiepyti nuo VHB bei skiepyti dvylikamečiai 2002 -2010 m.