Pelargonija arba Jeronimas gėlė naudinga mūsų sveikatai

Pelargonija arba kitaip vadinamas Jeronimu – gėlė auganti namų sąlygomis, turinti sveikatą gerinančių ir gydančių savybių.

Šios gėlės skleidžia biologiškai veiklias medžiagas, kurios vadinamos fitocidais. Jos padeda pašalinti nervinę įtampą, nuovargį, reguliuoja kraujagyslių veiklą, turi antibakterinių ir antivirusinių savybių, kurias lemia veiklusis komponentas – geraniolas.
Ausies skausmą ir uždegimą galima numalšinti nuskynus jeronimo lapelį, jį suglamžius ir įdėjus į ausį. Pelargonijos lapelis bus puikus pagalbininkas kenčiantiems nuo danties skausmo – reikia įdėti jį į burną ir prispausti prie dantenos.
Kenčiantiems nuo radikulito bei osteochondrozės rekomenduojama dėti susmulkintų pelargonijos lapų kompresus prie skaudamų vietų ir palaikyti nakčiai.
Pelargonija normalizuoja miegą. Ją tiesiog tereikia laikyti miegamajame.
Pridėjus pelargonijos lapą prie riešo, kur matuojamas pulsas, normalizuosis arterinis kraujo spaudimas.
Ši gėlė apsaugo nuo kojų nagų ir odos grybelio, tereikia kasdien uždėti tvarstį su pelargonijos lapu ant pažeistos vietos.
Pelargonija mažina gliukozės kiekį kraujyje, šalina skausmą, pašalina kraujagyslių spazmus, gali padėti esant galvos skausmui, migrenai.
Iš pelargonijos lapų galima naudoti košelę, šviežiai spaustas sultis, vandeninį lapų užpilą, spiritinę trauktinę, tepalus ir balzamus.