Atsiliepimai · 2018-06-25

miegas

Prastas nakties miegas: kokios dažniausios to priežastys?

Daugelis yra susidūręs su situacija, kuomet nakties metu nepavyksta tinkamai pailsėti – sunku užmigti, dažnai prabundama, o kartais atsikėlus vargina įvairūs skausmai. Vieną ar kelias naktis į visus šiuos požymius nekreipiame pernelyg daug dėmesio, tačiau jei tai tęsiasi ir ilgiau, pats metas pagalvoti apie prasto miego priežastis. Tad jei išsiaiškinsite, kas trikdo Jūsų poilsį, pakeitę tam tikrus įpročius, ir vėl galėsite mėgautis saldžiu miegu.

1. Nepatogi lova. Nusidėvėjusi lova ar pakankamai senas jos čiužinys – bene dažniausiai pasitaikančios prasto miego priežastys. Visgi, džiugi naujiena ta, jog įsigiję Jūsų poreikius ir miego įpročius atitinkantį čiužinį ar antčiužinį, pakankamai lengvai išspręsite šią situaciją. Ypač gerai vertinamos Dormeo prekės, tačiau surasite ir kur kas daugiau kokybiškų variantų.
2. Netinkama kambario temperatūra. Dažnai teigiama, jog optimali, saldžiam miegui tinkama temperatūra svyruoja tarp 15-20, o didesni ar mažesni nukrypimai dažniausiai turi įtakos nekokybiškam Jūsų poilsiui. Nors šiuo atveju daug kas priklauso nuo asmeninių įpročių, tikrai nesuklysite prieš miegą šiek tiek išvėdinę patalpas ir žinoma, pasirinkę kvėpuojančią, sezoną atitinkančią antklodę – jei problema slypėjo būtent tame, netrukus apie ją galėsite pamiršti.
3. Stresas. Idealiame pasaulyje kamuojančius rūpesčius turėtume palikti darbe, tačiau realybėje stresas ir neramios mintys bene dažniausiai paveikia mūsų miego kokybę. Juk mūsų smegenys dirba net ir tuomet, kai mes miegame, o jei naktį netikėtai prabundame, visuomet pradedame galvoti apie didžiausią šiuo metu neraminančią problemą. Tokiais atvejais vertėtų į kasdienę rutiną dažniau įtraukti stresą mažinančias veiklas – sportuoti, paskaityti knygą ar daugiau laiko praleisti gryname ore.
4. Nusidėvėjusi pagalvė. Netinkamai pasirinkta ar pernelyg ilgai naudojama pagalvė taip pat gali būti prasto miego priežastis – jei ji nesuteikia atramos galvai, kaklui ir pečiams ar tiesiog neatitinka Jūsų miegojimo įpročių, pats metas pagalvoti apie pokyčius. Šios prekės ir čiužiniai pigiau parduodami Pigu.lt el. parduotuvėje – čia tikrai rasite iš ko pasirinkti.
5. Per tyli atmosfera. Taip, nors dažniausiai užmigti mums neleidžia pernelyg didelis triukšmas, iš tikrųjų miegą gali trikdyti ir pernelyg tyli aplinka, kadangi tuomet bet koks garsas mums trukdo kur kas labiau. Tad jeigu pastebėjote, kad kartais išsimiegoti neleidžia net ir tiksintis laikrodis, vertėtų kambariui suteikti daugiau „triukšmo“ – praverkite langą ar pasirūpinkite tylia, medžių ošimą ar kitus natūralius garsus primenančia muzika.
6. Ne laiku naudojami įrenginiai. Prieš miegą žiūrėjote televizorių, naudojotės telefonu ar kompiuteriu? Visi šie prietaisai stimuliuoja smegenų veiklą, todėl tikėtina, jog užmigti seksis kur kas sunkiau. Be to, nepatartina nakties metu juos laikyti netoli lovos, kadangi jų skleidžiama spinduliuotė gali paveikti Jūsų miego kokybę.
Taigi, norėdami pasirūpinti kokybišku savo poilsiu, pirmiausia turėtumėte pasirūpinti tinkama miegamojo atmosfera, o po to pagalvoti apie savo psichologinę būklę ir dažniausiai atliekamus veiksmus prieš miegą. Tarp visų šių veiksnių tikrai pavyks surasti nemigos priežastis, o pakeitę kelis paprastus dalykus, netrukus ir vėl džiaugsitės pilnavertišku gyvenimu – juk tikriausiai ne kartą esate girdėję, kiek daug naudos mums suteikia kokybiškas miegas.