Atsiliepimai · 2018-06-11

inga norkiene

Menopauzės simptomai: karščio bangos, nuotaikų svyravimai

Menopauzė – arba dar kitaip klimaksas – tai kiekvienos brandžios moters patiriamas natūralus fiziologinio gyvenimo etapas, kuris 40-50 metų gyvenimo tarpsnį. Dėl sumažėjusio estrogeno kiekio plonėja oda, mažėja jos tonusas, gali suprastėti plaukų būklė. Kai šalia šių simptomų moteriai lygiai 12 mėnesių nėra menstruacijų, fiksuojama menopauzė.
Šiuos fiziologinius pokyčius dažniausiai lydi ir pakitusi emocinė būklė. Dalis moterų menopauzę pasitinka su nerimu, neigimu, sumišimu, baime.

Menopauzės simptomai
Pagrindiniai menopauzės simptomai yra karščio bangos, padidėjęs prakaitavimas, miego sutrikimai, padažnėjęs širdies plakimas, nuotaikų svyravimai.
Vaistininkės komentaras
Nestipriems, arba vidutinio stiprumo simptomams palengvinti tiks maisto papildai, kurių sudėtyje yra magnio ir nervų sistemą veikiančių B grupės vitaminų, taip pat – nakvišų aliejus ar statybinė hormonų medžiaga – sojų izoflavonai. Makšties sausumą sumažinti padės drėkinamasis kremas ar tirpios makšties žvakutės su hialurono rūgštimi“, – patarimais dalijasi vaistininkė Inga Norkienė.
Psichologės komentaras
Psichologės Daiva Balčiūnienė teigimu, kiekviena moteris gali rasti būdą pusiausvyros atgavimui: „Tam puikiai pasitarnaus kvėpavimo pratimai, atsipalaidavimo ir sąmoningo dėmesingumo (angl. mindfulness) praktikos ar meditacija. Vienas geriausių būdų – nuoširdus pokalbis su bendraamžėmis, kai kiekviena pasidalinate tuo, kaip jaučiatės, kokius išgyvenimus patiriate ir kaip su jais tvarkotės.“