Atsiliepimai · 2018-06-06

sedimas darbas

Kokias sveikatos problemas įtakoja stovimas ar sėdimas darbas

Sveikatos specialistai pastebi, kad vis dažniau biurų darbuotojai skundžiasi stuburo ir sprando, kojų skausmais, kraujotakos ir širdies problemomis. To priežastys stovimas ar sėdimas darbas bei mažas fizinis aktyvumas ilgą laiką. Vieni iš dažniausių sutrikimų, kuriais skundžiamasi yra kojų venų ligos. Tai sietina tiek su sėdėjimu ilgą laiką, tiek su nesaikingu darbu stovint.

Ortopedo komentaras:

“Ilgą laiką būnant stovimoje padėtyje yra stipriai apkraunami nugaros raumenys, kryžkaulis, o ilgo stovėjimo nejudant poveikis organizmui yra panašus į ilgo sėdėjimo. Taip dirbant ilgainiui galima susidurti su kraujagyslių, kojų venų problemomis. Nugaros ir kaklo skausmai taip pat yra labai tikėtinas ilgo stovėjimo palydovas. Sėdėjimą prie kompiuterio visiškai pakeisti stovėjimu tikrai nėra jokia išeitis” – teigia, Vilniaus „Perfectus klinika“ gydytojas ortopedas – Tomas Vorobjovas.

„Manoma, kad sėdimoje ar stovimoje padėtyje žmogaus kūnui yra patogu išbūti maždaug 45-60 minučių. Stovint ar sėdint ilgiau imama jausti diskomfortą. Dėl to kūno padėtį dirbant, jei įmanoma, pravartu keisti maždaug tokiais laiko intervalais. Vis tik tai taip pat neatstoja judrumo, fizinio aktyvumo, kurio reikėtų siekti kuo daugiau. Nesvarbu, ar dirbama stovint, ar sėdint, reikia reguliariai daryti pertraukėles, prasijudinti, pasivaikščioti, o laisvalaikį stengtis leisti aktyviai, sportuoti“, – sako gydytojas ortopedas.