Atsiliepimai · 2018-06-05

askaride

Parazitai: Kaip kirmėlės patenka į žmogaus organizmą

Tokie parazitai, kaip kirmėlės, o tiksliau jų kiaušinėliai, į žmogaus organizmą dažniausiai patenka nesilaikant tinkamos higienos, nuo gyvūnų bei vartojant neplautus vaisius ir daržoves.
Parazitai žmogaus organizme nesidaugina. Į žmogaus organizmą patenka jau subrendę kiaušinėliai, iš kurių išsiritusios kirmėlės gyvena tam tikrą laikotarpį. Vėliau natūraliai pasišalina iš organizmo. Pvz askaridės iš žmogaus organizmo pasišalina per 1-2 metus.

Rankas plauti reikia ne tik išėjus iš tualeto
Pagrindinis žmogaus parazitų plitimo būdas yra per nešvarias rankas. Jas būtina plautis kas kartą grįžus iš viešų vietų, pasinaudojus viešomis transporto priemonėmis, paglostę gyvūnus, turėję tiesioginį kontaktą su žeme ir, žinoma, kaskart prieš gamindami maistą ar prieš valgydami.
Naminiai augintiniai – parazitų nešiotojai
Naminiai augintiniai – vienas pagrindinių užsikrėtimo parazitais šaltinių. Šunys per askaridžių lervas gali platinti toksikorozę, tam tikros rūšies kaspinuočių lervas – echinokokozę. Turint naminių gyvūnų, būtinas jų prevencinis gydymas nuo parazitų, net jei užsikrėtimas nenustatytas. Tą reikėtų daryti kas du-tris mėnesius.
Miške surinktas uogas irgi reikia plauti
Parazitais užsikrėsti galima ir tiesiog uogaujant miške. Lapės, ūsuriniai šunys platina echinokokus, todėl ir miške surinktas uogas prieš valgant būtina nuplauti.
Kai parazitų organizme yra daug
Jei žmogaus organizme kirmėlių yra pakankamai daug, tuomet gali pasireikšti tokią simptomai – sausas kosulys, odos bėrimai, pūlingi spuogai, alerginės reakcijos, niežėjimas, odos patinimas, mažakraujystė, svorio kritimas ar aukšta temperatūra.
Tyrimas
Kirmėlių nustatymui tėra vienas tyrimas – koprologinis (išmatų) tyrimas.