Atsiliepimai · 2018-05-31

skrandis

Skrandžio skausmai pagrinde kyla dėl netinkamos mitybos

Vis daugiau žmonių kamuoja skrandžio skausmai. Pagrindinė to priežastis – neteisinga mityba. Tiek kalbant apie maisto kokybę, tiek ir apie mitybos įpročius. Vartojama per daug perdirbto maisto bei nesilaikoma pagrindinių mitybos taisyklių. To pasekoje nuolat dirginamas, ištampomas skrandis, sutrinka skrandžio rūgštingumas.

Pasauliniai tyrimai patvirtina, kad virškinamojo trakto ligos, susijusios su padidėjusiu rūgštingumu (tokios kaip gastroezofaginis refliuksas), ypač plinta ekonomiškai pažangiose šalyse. Vos prieš ketverius metus Europoje šios ligos paplitimas svyravo tarp 2-8 procentų, dabar Europoje ir Lietuvoje siekia 10 procentų.
Skrandžio skausmus sukeliantys produktai
Skrandžio skausmai kyla ir dėl konkrečių maisto produktų. Netinkamas vartoti yra aštrus, riebus, rūgštus maistas, kaip pvz šokoladas, kava, svogūnai, česnakai, alkoholis. Gydantis skrandį šių dirgiklių derėtų atsisakyti pirmiausiai.
Tinkamas mitybos rėžimas
Kalbant apie tinkamą mitybos rėžimą reikėtų išskirti šiuos aspektus: valgymo laikas, trukmė, dažnumas, porcijos dydis. Valgyti derėtų reguliariai, tuo pačiu metu kiekvieną dieną. Porcijos turėtų būti nedidelės, jas valgyti derėtų mažais kąsniais ir gerai sukramtant. Valgio metu reikėtų susitelkti tik į maistą ir jo tinkamą valgymą, o ne televizoriaus žiūrėjimą ar pokalbius su kolegomis, artimaisiais.
Paskutinį kartą pavalgyti reikėtų likus 3-4 valandoms iki miego. Sportuoti rekomenduojama tuomet, kai nejaučiate sunkumo skrandyje. Taip pat po valgio nepatartina eiti prigulti. Ypatingai tiems, kurie jau skundžiasi skrandžio skausmais ar kitokio tipo virškinamojo trakto negalavimais.
Ką dar turėtume daryti, kad nekamuotų skrandžio skausmai

  • Reguliariai mankštintis bei daryti kvėpimus pratimus. Fizinis aktyvumas didina žarnyno peristaltiką, išjudina virškinimo procesą.
  • Virškinamojo trakto ligos dažniau kamuoja jautresnius žmones, todėl itin svarbu išmokti valdyti savo emocinę būseną. Žarnynas yra antrosios žmogaus smegenys, neuronų kiekiu pralenkiančios net galvos smegenis.
  • Tinkamas darbo ir poilsio režimas, daugiau pozityviems žmonėms ir pomėgiams. Meditacija, atsipalaidavimas taip pat padeda sugrįžti į tinkamą vidinį balansą.