Atsiliepimai · 2018-04-17

eteriniai aliejai

Eteriniai aliejai – nauda kūnui

Eteriniai aliejai –  tai augalų ekstrakto koncentratas. Dažniausiai šie aliejai išgaunami distiliacijos būdu naudojant garus iš atskirų augalo dalių: pumpurų, žiedų, lapų, stiebų, šakelių, sėklų, vaisių, šaknų, medienos ir žievės. Tai visai natūrali, neturinti sudėtyje jokių chemikalų alternatyva tradicinei kosmetikai. Eterinių aliejų poveikis ir nauda žmogui labai plati. Gryni eteriniai aliejai ar jų mišiniai veikia bakterijas, virusus, grybelius. Galima naudoti siekiant sumažinti įtampą, nerimą ar stresą, išvalyti organizmą nuo toksinų ir šlakų, padeda susikoncentruoti, atpalaiduoja raumenis ir mažina skausmą, gali užtikrinti ramesnį nakties poilsį.
Šiomis dienomis yra žinoma apie trys tūkstančiai eterinių aliejų rūšių. Būdų kaip juos panaudoti, ir kaip pritaikyti kasdieniame gyvenime yra dar daugiau. Keli pagrindiniai eterinių aliejų naudojimo būdai:

  • Eterinių aliejų garinimas ore. Šio proceso tikslas paskleisti kvapą ore, dezinfekuoti.
  • Eterinių aliejų tiesioginis įkvėpimas (inhaliacijos). Šio proceso tikslas išvalyti kvėpavimo takus, atpalaiduoti. Tai taip pat teigiamai veikia nervų sistemą.
  • Eteriniai aliejai naudojami ant odos. Dažniausiai naudojama masažui, odos priežiūrai, kompresams, pilama į vonias.

Eteriniai aliejai masažui 
Geriausiai pajusti eterinių aliejų teikiamą gėrį galime masažo metu. Pagrindinis masažo tikslas atpalaiduoti kūną. O aromaterapinis masažas dar ir pažadina jausmus. Tinkamiausias laikas masažui yra po vonios arba pirties. Atsivėrusios kūno poros padeda eteriniams aliejams greitai įsiskverbti į kūną. Eterinius aliejus rekomenduojama maišyti su natūraliais augaliniais aliejais, kitaip vadinamais baziniais aliejais. Tam tinkamiausi yra: kokosų, migdolų, abrikosų, simondsijų (jojobos). Šie natūralūs aliejai geriausiai perneša aktyvias eterinių aliejų medžiagas į gilius odos sluoksnius. Svarbu tinkamai pasirinkti proporcijas. Rekomenduojama į 10 ml bazinio aliejaus įlašinti 1 lašą eterinio aliejaus, į 50ml – 5 lašus, į 100 ml – 10 lašų ir t.t. Rekomenduojamos eterinių aliejų koncentracijos:

  • Kūno masažui rekomenduojama naudoti 1,0%-2,5% koncentracijos eterinių aliejų mišinius;
  • Skaudančius raumenis ar reumato sukeltus skausmus mažinti rekomenduojama naudoti stipresnės koncentracijos (3%) eterinių aliejų mišinius;
  • Veido masažui naudokite mažos konsentracjos (0,5% – 1,5%) eterinių aliejų mišinius.

Visais atvejais svarbu nepadauginti eterinių aliejų. Išlaikykite rekomenduojamą eterinio aliejaus koncentraciją bei eterinio aliejaus ir augalinio (bazinio) aliejaus santykį.
Nerekomenduojama naudoti mineralinio aliejaus kaip bazinio. Šis odos paviršiuje sudaro plėvelę, užkemšančią poras.
Keli naudingi patarimai, kaip išsirinkti kokybišką eterinį aliejų:

  • Įsitikinkite, kad eterinis aliejus be priemaišų – grynas. Šią informaciją rasite ant etiketės.
  • Jeigu eterinis aliejus su priemaišomis, jos turėtų būti tik natūralios.
  • Prieš įsigydami eterinio aliejaus standartinį kiekį, paprašykite mėginio.
  • Geriausias pasirinkimas – ekologiškus eterinius aliejus.
  • Eterinis aliejus turi būti laikomas nedidelės talpos tamsaus stiklo buteliuke.
  • Eterinio aliejaus talpa neturi būti apdulkėjusi, tai ženklas, kad aliejus buvo ilgai sandėliuojamas, taigi gali būti praradęs savo terapines ir aromatines savybes.
  • Eterinių aliejų kainos neturi būti vienodos. Skirtingiems eteriniams aliejams išgauti naudojami atitinkamų augalų dalių kiekiai, reikalingi tam pačiam eterinio aliejaus kiekiui išgauti.