Atsiliepimai · 2018-04-03

inga norkiene

Nagų grybelis: Vaistininkė Inga Norkienė pataria

Rankų ar kojų nagų grybelis – infekcija, kuria galima užsikrėsti labai įvairiose vietose – baseine, pirtyje, vonioje, avalynėje, prausimosi kempinėje ar net patalynėje. Grybeliams daugintis ideali yra drėgna, šilta, tamsi aplinka.

Kaip atpažinti nagų grybelį
Atpažinti nagų grybelį nėra sudėtinga – iš pradžių atsiranda perštėjimas, niežulys tarpupirščiuose. Jų oda išsausėja, pradeda skilinėti. Pakinta ir padų bei pėdų šonų paviršius – atsiranda neįprastas sausumas, sustorėjimas. Grybeliui persimetus į nagus, jie pakeičia spalvą.

„Nago pakraščiuose atsiranda įvairaus dydžio tamsių, gelsvų dėmių, kurios ilgainiui gali apimti visą nagą. Vėliau atsiranda pažeidimų – nagas gali deformuotis, sustorėti, tapti grublėtas ar pradėti sluoksniuotis, trupėti, o nuo apkrėstos vietos gali sklisti nemalonus kvapas“, – pasakoja Inga Norkienė.

Nagų grybelio gydymas liaudiškai

Infekcijai tik prasidėjus, ji siūlo išbandyti vonelę: į litrą šilto vandens įberti šaukštelį druskos ir maistinės sodos, viską gerai išmaišyti, kad ištirptų, ir mišinyje pamirkyti kojas apie pusvalandį. Procedūrą reikėtų kartoti kasdien porą savaičių iš eilės.
Nagų grybelio gydymas tepalais
Pasak vaistininkės, neįsisenėjusį pėdų grybelį galima gydyti specialiais kremais ir tepalais. Vieni efektyviausių – kremai, sudėtyje turintys veikliosios medžiagos terbinafino, naftifino. Tokiu kremu ar tepalu pažeistą vietą reikia tepti 1–2 kartus per dieną. Jį reikėtų naudoti tik ant švarių ir nusausintų pėdų, reguliariai, nes gydymą nutraukus per anksti liga gali atsinaujinti. Negydomas pėdų grybelis gali virsti pėdų ir nagų grybeliu.
Inga Norkienė perspėja, jog nagų grybelis kremais, tepalais negydomas dėl nepakankamo gydomojo efekto. Priklausomai nuo pažeidimo gali būti vartojama ant nago tepami lako, tirpalo, pieštuko tipo vaistai arba pasitelkiami medicinos prietaisai. Vieni preparatai sukuria nepalankią terpę grybelių dauginimuisi, kiti juos naikina. Šių preparatų privalumas – pažeistas nagas padengiamas plėvele, saugančia nuo sporų patekimo į aplinką, t. y. užkrato plitimo.
Išplitusios grybelinės infekcijos gydymas
Itin išplitusią grybelinę infekciją būtina gydyti sistemiškai, geriausia – geriamosiomis tabletėmis. Konkrečius vaistus ir gydymo trukmę nustatys gydytojas dermatologas. Įsisenėjusio, išplitusio nagų grybelio gydymas gali užtrukti ir iki 6 mėnesių. Tokį ilgą laikotarpį daugiausia lemia laikas, per kurį atauga sveikas ir naujas nagas.
Higienos taisyklės

„Norint užkirsti kelią grybelio atsiradimui patartina visuomet mūvėti sausas ir švarias kojines bei avalynę, nevaikščioti basomis ant kilimų viešose vietose, bendro naudojimo dušuose, pirtyse ar rūbinėse. Be to, reikėtų rinktis avalynę, pagamintą iš natūralių, orui pralaidžių medžiagų“, – sako vaistininkė.

Avalynę ji pataria dezinfekuoti specialiais purškalais, vėdinti, o kojines rekomenduoja skalbti karštame vandenyje ir profilaktiškai lyginti karštu lygintuvu. Nagų grybelis yra užkrečiama liga, todėl taip pat rekomenduojama nesidalinti rankšluosčiais su kitais šeimos nariais, nenaudoti ir jų šlepečių, kitos avalynės.