Sąnarių ligos · 2018-03-27

Kelio kremzlės atauginimas

Kelio kremzlės atauginimas – operacija neišvengiama

Kelio kremzlės atauginimas – procedūra, kuri dažniausiai atliekama 18 – 55 metų žmonėms. Kelio sąnario kremzlės atstatymas paprastai yra atliekamas siekiant panaikinti gilius kremzlės pažeidimus, kuriuos sukelia traumos, per didelis fizinis krūvis ar disekuojantis osteochondritas (procesas, kurio metu atskyla po kaulu esanti kremzlė). Šiandien jau yra galimas sąnario kremzlės atauginimas natūraliu būdu, tačiau toks metodas nėra taikomas vyresnio žmonėms, kuomet reikia gydyti dėl amžiaus sudilusias kremzles (tokiais atvejais paprastai pasirenkami kiti gydymo sprendimai).

Kremzlės atnaujinimo operacija dažniausiai būtina (tai įvertina gydytojas), kadangi pacientas, kurio kelio sąnario kremzlė yra pažeista, skundžiasi ne tik skausmu judant, bet ir yra priverstas riboti judesius, dažnai negali atlikti įprastos fizinės veiklos, be to, galimas kelio sąnario uždegimas, jo patinimas bei girgždėjimas. Svarbu pabrėžti, kad kelio sąnario kremzlė neturi nervų, todėl skausmas iš pradžių nėra jaučiamas, jis atsiranda tik maždaug po kelių mėnesių, problemai dar labiau paaštrėjus – kremzlei ypač suplonėjus ir atsidengus kaului. Tai – problema, į kurią negalima nekreipti dėmesio: laiku nesikreipiant į gydytojus ir nesiimant jokių veiksmų, net ir jaunas pacientas rizikuoja prarasti kelio sąnarį. Kelio sąnarių kremzlės operacija paprastai tampa geriausiu būdu užkirsti kelią sąnario netekimui.
Sąnario kremzlės atauginimas natūraliu būdu
Kremzlės atnaujinimo operacija – maždaug 40 minučių trunkanti procedūra, kurios metu į pažeistą vietą yra implantuojama kolageno membrana. Ji uždengia pažeistą vietą, sudaromos sąlygos organizmo kamieninių ląstelių įsitvirtinimui bei natūraliam augimui. Atlikus šią procedūrą, per kelis mėnesius susiformuoja nauja, vientisa kremzlė, puikiai atliekanti savo funkcija, o membrana – suyra. Sąnario kremzlės atauginimas natūraliu būdu sugrąžina pacientui kokybišką gyvenimą – nelieka skausmo, patinimo, uždegimo, nebeapribojami judesiai ir t.t. Kelio kremzlės atauginimas atliekamas taikant nejautrą, todėl pacientas nepatiria diskomforto, o iš gydymo įstaigos yra išleidžiamas maždaug po paros. Kelio kremzlės atauginimas – viena iš tų procedūrų, po kurios būtina reabilitacija. Ji, priklausomai nuo aplinkybių, gali trukti 4 – 6 mėnesius.
Na, o baigiant šią temą, reikia priminti, kad siekiant užtikrinti puikią kelio sąnarių būklę, labai svarbūs yra ir kasdieniai įpročiai. Ne paslaptis, kad sąnarių ligos, dėl kurių vėliau gali būti reikalingas kelio kremzlės atauginimas, dažniausiai gresia tiems žmonėms, kurių profesija ar gyvenimo būdas yra neatsiejamas nuo didelio fizinio krūvio. Jei esate vienas iš jų, pasirūpinkite, kad fizinė veikla būtų atliekama tinkamai (tai padės išvengti traumų bei kelio sąnario kremzlės nusidėvėjimo), taip pat palaikykite normalų kūno svorį.
Kelio kremzlės atstatymas