Atsiliepimai · 2016-12-13

hidrinti riebalai

Hidrinti riebalai – pavojus sveikatai

Tokį pavadinimą kaip riebalų mišinys esame girdėję kone kiekvienas. Tikrasis jų pavadinimas skamba kur kas subtiliau – hidrinti riebalai. Tačiau ar naudodami šiuos riebalus turime pakankamai informacijos apie jų poveikį mūsų sveikatai? Galbūt ant prekių pakuočių, vietoje ilgo išdėstymo kokia produkto sudėtis, turėtų būti įspėjamasis rodiklis „pavojus sveikatai“?
Hidrinti riebalai – tai chemiškai perdirbti augaliniai riebalai, kurie išgaunami kaitinant augalinius riebalus aukštoje temperatūroje iki tol, kol jie tampa kietos konsistencijos. Taip pat trans-riebalų yra ir atrajojančių gyvūnų (karvių, avių, ožkų) riebaluose – jų mėsoje ir pieno produktuose.

Šie riebalai turi nemažai pragmatiškų privalumų, pvz.:

  • Pigesni
  • lėčiau gendantys
  • atsparesni aukštai temperatūrai
  • patogūs gaminti konditerinius kepinius, gaminti margarinus ir kt.

Dėl šių priežasčių augaliniai riebalai buvo pradėti hidrinti. Pradėjus juos vartoti masiškai, greitai pasirodė pirmieji pranešimai apie kenksmingą jų poveikį mūsų sveikatai. Dažniausiai hidrinami augaliniai riebalai – saulėgrąžų aliejus.
Šių, sveikatai pavojingų riebalų, galime sutikti beveik visur. Bulvių traškučiuose, greito maisto užkandinėse, konservuose, majonezuose, rafinuotame aliejuje, sausainiuose, pyragaičiuose ir dar daugelyje kitų. Kadangi maistui jie suteikia patrauklią išvaizdą ir nepamirštamą skonį, žmogus tampa tarsi priklausomas nuo šio maisto. Visgi derėtų atkreipti dėmesį ne tik į skrandžio prašymus, bet ir į tai, kaip po šio maisto jaučiamės iš esmės.
Trans-riebalų poveikis organizmui
Didėjant „blogajam“ ir mažėjant „gerajam“ cholesterolio kiekiui kraujyje vartojant šiuos riebalus, skatinamos kraujagyslių ir širdies ligos. Be abejonės tai viena iš priežasčių skatinančių nutukimą. Hidrinti riebalai siejami su staigiomis mirtimis nuo širdies ligų ir padidinta diabeto rizika. Skatina uždegimų atsiradimą, didina vėžinių auglių aktyvumą.
Skaitykite etiketes
Dažnai įėję į maisto prekių parduotuvę čiumpame produktus, kurie yra su nuolaidomis arba tuos, kurie tiesiog kainuoja pigiau už šalia esančius. Tačiau ar atkreipiame dėmesį į tai kokia produkto sudėtis? Štai nuo čia ir reikėtų pradėti. Perkant parduotuvėje maistą reikėtų rinktis tokį, kuriame visai nėra arba kiek įmanoma mažiau hidrintų ir sveikatai kenksmingų riebalų. Stengtis rečiau lankytis greito maisto užkandinėse, vengti gruzdinto maisto. Geresnė alternatyva hidrintiems riebalams yra sviestas, alyvuogių aliejus. Dar patariama rinktis geruosius riebalus: žuvį, riešutus, alyvuoges, avokadus, jūros gėrybes. Per dieną rekomenduojama suvartoti mažiau nei 2 gramus trans-riebalų.