Atsiliepimai · 2016-10-26

Knygų nauda sveikatai

Knygų poveikis sveikatai

Šaltuoju laikotarpiu oras subjūra, dangus apsiniaukia, ima lyti ir neretai termometro stulpelis nukrenta žemiau nulio ir taip norisi pasiimti knygą ir pasinerti į ją bei negalvoti apie išorinį pasaulį. Nustebsite sužinoję, kad toks poelgis ne tik puikus laisvalaikio praleidimo būdas, bet ir puikiai stiprina sveikatą bei prailgina gyvenimą keleriais metais.

Mokslininkai iš Jeilio universiteto ištyrė, kad suaugusieji, kurie skaito knygas, bent 3,5 val. per savaitę, 23 procentais sumažina mirties galimybę, nei tie, kurie jų neskaito. Moksliniais tyrimais taip pat buvo nustatyta, kad knygų skaitymas – gerina smegenų veiklą ir taip mažina riziką susirgti neurodegeneracinėmis ligomis, tokiomis kaip Alzheimerio liga, Parkinsono liga ir kt.
Knygų skaitymas turi ir daugiau sveikatai ir organizmui naudingų savybių:
Skaitymas mažina stresą
Stresas – vienas pagrindinių lygų sukėlėjų, jis gali sukelti tokius sveikatos sutrikimus kaip insultą ar širdies smūgį. Žinoma, kad streso, kiekvieną dieną, išvengti tikrai nepavyks, tačiau knygos – viena iš priemonių jį sumažinti. 2009 metais atliktas tyrimas įrodė, kad skaitymas sumažina stresą net 68 procentais, kad to pasiektų, tiriamiesiems reikėjo tyloje skaityti knygą ar žurnalą 6 minutes, taip pavyko sumažinti nervinę įtampą ir sulėtinti širdies darbą.
Skaitymas lėtina kognityvinius sutrikimus
Mums senėjant smegenų veikla ima lėtėti bei tam tikra veika, kuri atrodė lengva, tampa sunki, pasidaro sunku atsiminti vardus, adresus ar kitą informaciją. 2013 metais buvo atliktas tyrimas, kuris nustatė, kad skaitymas mažina demensijos vystymąsi. Tyrimui buvo pasitelkti 294 suaugę žmonės, kurių amžiaus vidurkis – 89 metai. Po mirties buvo ištirtos smegenys ir nustatyta, kad tie, kurie skaitė, rašė ar užsiėmė kita smegenis stimuliuojančia veikla, jos buvo mažiau pažeistos demensijos.
Skaitymas gerina socialinius įgūdžius
2016 metais atliktas mokslinis tyrimas nustatė, kad fantastinės literatūros skaitymas gerina socialinius įgūdžius. Taip nutinka dėl įtraukiančios istorijos, kuri skaitytoją emociškai įtraukia ir kartu priverčia pasikeisti. Prie to prisideda ir įvairiausi skirtingi knygos veikėjai bei aplinkybės, kurių realiame gyvenime nepatiriame.
Skaitymas didina intelekto lygį
Natūralu, kad skaitydami knygas sužinome, išmokstame naujų dalykų, tai ypač svarbu jauname amžiuje, nes taip – stiprinama asmenybė. 2014 metais buvo išsiaiškinta, kad vaikai, turintys geresnius skaitymo įgūdžius pasirodo geresnius IQ testo rezultatus, nei tie, su prastesniais įgūdžiais. Vaikai, kurie sulaukia mažai pagalbos besimokydami skaityti praranda galimybę padidinti intelekto augimą.