Atsiliepimai · 2016-10-08

emocinis valgymas

Emocinis valgymas veda link susinaikinimo

Emocinis valgymas – rimta psichologinė ir mitybos problema, kuri nesprendžiama gali privesti prie sunkių sveikatos sutrikimų ir netgi ankstyvos mirties. Norint ją išspręsti, visų pirma, reikia keisti požiūrį į gyvenimą. Valgome tam, kad gyventume, o ne gyvename, tam kad valgytume.

Emocinis valgymas atsiranda tuomet, kai žmogus savo blogą nuotaiką, stresą bando malšinti maistu. Dažnu atveju emocinę būseną pakelti bandome saldžiais maisto produktais. Tame dar yra vienas pavojus, nes saldumynai nesuteikia sotumo, dėl to jų galima suvalgyti didelį kiekį. O kaip žinia didelio cukraus kiekio suvartojimas iššaukia visą eilę ligų. Populiariausia jų – cukrinis diabetas.
Žinoma, emocinio valgymo objektas gali būti nebūtinai cukrus, o bet kuris maisto produktas, kurį mėgstame. Nuo miltinių patiekalų iki riebių mėsos gaminių. Dar didesnė problema tampa tuomet, kai besaikiame valgyme maišomi patys įvairiausi produktai. Tuomet virškinimo sistema apkraunama ypatingai stipriai ir ji nesugeba tinkamai apdoroti tokios maišalynės. Tokiu atveju maistas žarnyne pradeda pūti, išsiskiria toksinai ir užteršiamas visas organizmas. Dėl per didelio maisto kiekio išsitampo skrandis bei atsiranda refliukso problema.
Taip pat stipriai apkraunami ir visi kiti virškinimo organai. Dėl tokių apkrovų tokie organai kaip kepenys, inkstai nepajėgia tinkamai atlikti savo paskirties. Per žarnyną „keliauja“ nepakankamai gerai suvirškintas maistas. Atsiranda tuštinimo bėdos. Dėl didelio maisto medžiagų kiekio apkraunama ir širdis bei gali pakilti kraujo spaudimas.
Kaip spręsti emocinio valgymo problemą
Emocinis valgymas dažnai yra susijęs ne tik su depresine būsena, bet ir su neaktyviu gyvenimo būdu. Padidintą pavojų susidurti su šia problema turi bedarbiai arba tie kurie dirba namuose. Tokiu atveju maistas pasiekiamas ranka ir yra labai palankios aplinkybės užkandžiauti. Tad norint spręsti emocinio valgymo problemą turite keisti savo gyvenimo aplinką bei požiūrį.

  • Ieškotis darbo ar pakeisti veiklos specifiką, kad jūsų darbas taptų dinamiškesnis, aktyvesnis.
  • Turite ieškoti galimybių būti tarp žmonių bei aktyviai su jais komunikuoti, kad negalvoti apie maistą.
  • Stenkitės išsikelti naujus tikslus, svajones, kurios jums kelia geras emocijas ir neforsuodami savęs siekite jų.
  • Užsiimkite savanoriška veikla. Daugiau gyvenkite dėl kitų bei padėkite tiems, kurie galbūt susiduria su didesniais iššūkiais gyvenime. Už pagalbą greičiausiai sulauksite dėkingumo, pozityvumo, nuoširdumo, o tai juk pačios geriausios emocijos, kurios išstums blogą nuotaiką ir nereikės jos taisyti besaikiu valgymu.

Taigi, vienareikšmiškai – emocinis valgymas veda žmogų link savęs susinaikinimo. Kuo ilgiau nesprendžiama problema, tuo rimtesnių sveikatos padarinių jų sukels. Tad neatidėliokite ir atlikite sprendimus šiandien. Juk sveikata didžiausias mūsų turtas.
Video apie valgymą ir emocijas