Sveiki produktai · 2016-10-04

sveiki produktai

Sveiki produktai: 5 patarimai, į ką reikėtų atkreipti dėmesį

Didžiuosiuose Lietuvos prekybos centruose po truputį gausėja sveikų produktų skyriai. Taip pat atsiranda vis daugiau internetinių parduotuvių siūlančių įsigyti ekologiškos produkcijos. Visgi, dažnu atveju už žodžių sveiki produktai slepiasi šiek tiek melo. Tad apsiperkant sveikų produktų parduotuvėse taip pat reikia skaityti etiketes. Išvardinsiu 5 patarimus, į ką rekomenduočiau atkreipti dėmesį.

Cukraus pakaitalai. Bet kas iš to?
Sveiki produktai be cukraus. Ryškiomis raidėmis užrašyta ant pakuotės. Paskaitome atidžiau ir matome, kad vietoje cukraus pridėta saldiklių, gliukozės. Na gerai, tai šiek tiek sveikiau nei perdirbtas baltasis cukrus, tačiau ir vieno, ir kito sudėtinio ingrediento cheminė formulė ta pati. Todėl bet kokiu atveju turite žiūrėti cheminę produkto sudėtį ir atkreipti dėmesį kiek 100 gramų yra cukraus. Primename, kad per dieną suaugęs žmogus neturėtų suvalgyti daugiau nei 40 gramų cukraus.
Mielės ir cukrus
Mielės yra vartojamos didžiojoje dalyje kepinių. Ar žinojote, kad mielių ir cukraus derinys žarnyne virsta alkoholiu. Nuo ko mums iš ryto gali skaudėti galvą, o tada geriame kavą ir jaučiamės geriau. Nors tai yra todėl, kad organizmas šalindamas alkoholį gauna kitą iššūkį – susitvarkyti su kavos sukeliamomis reakcijomis. Tad jei matote, kad pvz ekologiškos duonos sudėtyje yra ir mielių, ir cukraus tuomet nevertėtų rinktis tokio gaminio, nes tai nėra jau toks ir sveikas produktas.
Palmių riebalai
Palmių riebalai masiškai dedami į daugelį maisto produktų. Jei gaminio sudėtyje pamatote, kad yra šių riebalų, tuomet siūlau atgal padėti jį į lentyną. Kodėl? Visų pirma, jie sunkiai tirpsta ir jų organizmas nesugeba įsisavinti taip kaip kitų riebalų. Tai vienintelis kietos konsistencijos aliejus, kuris sukietėja esant žemesnei nei 30 laipsnių temperatūrai. Pagal savo cheminę formulę palmių riebalai labiau panašūs į kiaulienos riebalus, negu į augalinį aliejų.

Hidrinti riebalai
Hidrinti riebalai ir sveiki produktai yra absoliučiai nesuderinami dalykai. Apskritai sveikos gyvensenos specialistai stebisi, kaip leidžiama juos naudoti maisto pramonėje. Hidrinimo metu pakeičiama riebalų sudėtis. Toks produktas yra netinkamas vartoti, tačiau verslo atstovams tai nė motais. Tuo labiau, kad ir maisto tarnybos leidžią jį naudoti. O hidrinti riebalai populiarūs dėl to, kad yra pigesni bei genda lėčiau nei tarkim gyvuliniai riebalai.
Glitimas
Grūdų glitimas dedamas į daugumą kepinių, netgi į tuos kurie priskiriami sveiki produktai kategorijai. Tad žmonės, kuriems pripažinta celiakija turėtų vengti produktų, kuriose yra glitimo. Teigiama, jog pakankamai daug žmonių yra alergiški šiam ingredientui, tačiau patys to nežino, nes minėta alergija retai kada pasireiškia ūmine forma. Tiesiog žmonės pavartoję glitimo turinčių produktų jaučiasi be energijos, pavargę.
Jei dar turite kokių pastebėjimų apie tam tikras ne itin rekomenduojamas medžiagas, kurios įeina į sveiki produktai sudėtį, tuomet kviečiu pasidalinti savo nuomone komentaruose.