Sąnarių ligos · 2016-04-19

kelio endoprotezas

Sąnarių keitimo operacijos – nemokamos

Lietuvoje kelio ir klubo sąnarių keitimo operacijos yra nemokamos. Tiksliau operacijos išlaidas pilnai kompensuoja valstybinės ligonių kasos (VLK). Tiesa, nemokamo sąnario protezo reikia laukti eilėje. Visgi, jos nėra labai ilgos. 2015 metais klubo sąnario laukimo laikas vidutiniškai buvo 7 mėnesiai. Kelio sąnario reikėjo laukti šiek tiek ilgiau – 8 mėnesius.

Dar reikėtų paminėti, jog sąnario keitimo operacijos laukimo laikas priklauso ir nuo gydymo įstaigos. Didesnėse ligoninėse dažniausiai sąnario laukimo laikas yra ilgesnis, o mažesnėse – trumpesnis. Šiuo metu klubo sąnario endoprotezų laukimo eilių visai nėra Telšių, Utenos, Mažeikių, Klaipėdos, Raseinių ir Šakių ligoninėse. O kelio sąnario endoprotezų pacientams visai nereikia laukti Marijampolės ir Telšių ligoninėse.

Statistika

2014 metais buvo atliktos 6 563 pirminės klubo ir kelio sąnarių endoprotezavimo operacijos, o 2015 m. daugiau nei 7tūkst. 2015 metais sąnarių endoprotezų sulaukė 13 413 pacientų, kai tuo tarpu 2014m juos gavo 8 714 pacientų, t. y. 35 proc. mažiau.
Svarbu žinoti:

  • Sąnario keitimo operaciją galima atidėti ne ilgiau kaip vieneriems metams. Jei po metų pacientas vėl atsisako operuotis, jis yra iš eilės išbraukiamas.
  • Galima keisti gydymo įstaigą iki tol kol dar nėra paskirtas nemokamas sąnario endoprotezas.
  • Jei nusprendžiate nelaukti eilėje, kad gautumėte nemokamą sąnario endoprotezą, galite pirkti jį už savo lėšas ir vėliau sulaukus eilės parašyti prašymą ligonių kasoms, kad kompensuotų endoprotezo išlaidas. Visgi, reikėtų žinoti tokį niuansą, jog ligonių kasos apmokės tik tokią sumą, už kurią pačios perka protezus. Todėl jei permokėsite, o taip dažniausiai ir būna, tuomet permokos ligonių kasos jums nekompensuos.