Atsiliepimai · 2016-01-06

Toksoplazmozė – parazitinė liga

Toksoplazmozė – parazitinė liga, kurią sukelia parazitiniai pirmuonys toksoplazmos. Šis parazitas vystosi kačių šeimos gyvūnuose, o pastarosios toksoplazmomis užsikrečia suėsdamas peles ar kitus gyvūnus, kurie yra šių parazitų nešiotojai. Žmogus šiais parazitais gali užsikrėsti tiesiogiai jei nesilaikoma higienos. Taip pat toksoplazmos parazitus galime apsikrėsti nuo kitų naminių gyvūnų (tiek žinduolių, tiek paukščių), kurie turėjo sąlytį su kačių išmatomis bei valgydami tinkamai neapdorotą mėsą.

Plačiau apie užsikrėtimą Toksoplazmoze
Pagrindinis žmonių užsikrėtimo toksoplazmomis kelias yra užsikrėtimas per burną, kai į virškinimo traktą patenka toksoplazmų cistos arba oocistos.
Žmogus toksoplazmoze užsikrečia valgydamas užsikrėtusių toksoplazmų cistomis užterštą kiaulių, avių, galvijų mėsą (faršą), kuri buvo nepakankamai termiškai apdorota ar vartota žalia; maistui naudodamas užterštą oocistomis vandenį, žalią pieną, valgydamas nenuplautas daržoves, vaisius, uogas; per užterštas oocistomis rankas.
Įprotis valgyti žalią arba tik pavirtą (iki 60°C temperatūros) mėsą yra pagrindinis toksoplazmozės infekcijos perdavimo faktorius (30–63 proc. atvejų), o užsikrėtimas kontaktuojant su užterštu dirvožemiu sudaro 6–17 proc. atvejų.
Taip pat galima užsikrėsti per pažeistą odą ar gleivines. Šis užsikrėtimo kelias būdingas mėsos perdirbimo įmonių ir žvėrelių fermų darbuotojams, veterinarams ir medžiotojams. Buityje – nuo sergančių naminių gyvūnų. Laboratorijų darbuotojams galima infekcija per kontaktą su infekuotais laboratoriniais gyvuliukais, užteršta laboratorijos įranga bei priemonėmis.

Ką turėtų žinoti nėščiosios

Transplacentinis, arba vaisiaus užkrėtimas per placentą, jam esant gimdoje – labai svarbus užsikrėtimo toksoplazmoze kelias. Šiuo būdu užkratas perduodamas sergančios ūmia toksoplazmoze nėščios moters vaisiui. Transplacentinis užsikrėtimas gali įvykti tik tuo atveju, kai nėščia moteris susirgo ūmia toksoplazmoze nėštumo metu arba 3 mėnesius prieš nėštumą. Nėščia moteris, serganti lėtine toksoplazmoze, infekcijos perduoti vaisiui negali.
Galima toksoplazmomis užsikrėsti nuo sergančio ūmine toksoplazmoze ligonio perpilant jo kraują arba organų transplantacijos atveju. Kitais atvejais žmogus nuo žmogaus užsikrėsti negali.
Dauguma žmonių yra užsikrėtę toksoplazmomis, tačiau sergančių, t. y. turinčių ligos simptomų, yra labai mažai. Manoma, kad egzistuoja nuo 1 iki 10 proc. visų užsikrėtusių žmonių. Suvalgius užkrėstos toksoplazmomis mėsos ar prarijus oocistų, virškinimo sultys ištirpina cistų ar oocistų apvalkalus, iš kurių išsilaisvina parazitai. Jie skverbiasi į žarnyno sienelės ląsteles, dauginasi, patenka į limfmazgius ir kraujagysles. Kraujas parazitus išnešioja po visą organizmą. Toksoplazmos gali įsiskverbti į kiekvieno organo ar audinio ląsteles. Patekus parazitui į žmogaus organizmą, organizmo imuninė sistema sugeba apsaugoti organizmą nuo ligos vystymosi. Tačiau žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi (onkologiniai ligoniai, AIDS sergantys, seni žmonės) toksoplazmos gali sukelti sunkias sveikatos problemas.