Atsiliepimai · 2015-12-23

cukrus

Nėščiųjų, gestacinis diabetas. Ką reikėtų žinoti?

cukrusNėščiųjų, gestacinis diabetas – medžiagų apykaitos sutrikimas kuomet kraujyje ženkliai padidėja gliukozės kiekis. Sutrikusi nėščiosios medžiagų apykaita gali paveikti vaisiaus vystymąsi. Ši diabeto forma praeina po gimdymo.
Gestacinis diabetas nustatomas atlikus gliukozės tolerancijos testą. Išgėrus gliukozę po dviejų valandų vertinamas rezultatas (veninis kraujas) ir nuo 7,8 mmol/l jau diagnozuojamas gestacinis diabetas. Nėščiajai nevalgius gliukozės kiekis kraujyje turi būti iki 5,5 mmol/l, o 2 valandos po valgio (ar gliukozės išgėrimo) iki 6,8 mmol/l. Todėl nėščiosioms būtina reguliariai matuoti ir sekti cukraus kiekį kraujyje. Pastebėjus pokyčius kreiptis į gydytojus.

Mityba
Nėščiųjų cukraligės problemą dažniausiai galima sureguliuoti sveiko maisto ir dietos pagalba. Reikėtų atsisakyti saldumynų, miltinių patiekalų. Taip pat riebaus maisto, padažų, itin saldžių vaisių, tokių kaip bananai ar vynuogės. Iš vaisių valgyti labiausiai tinka obuoliai.
Patartina, jog maisto racione būtų daugiau daržovių, pilno grūdo patiekalų. Jei jaučiate mėsos poreikį, tuomet reikėtų rinktis tik liesą.
Vanduo
Nepamiršti gerti pakankamai vandens. Vanduo yra labai svarbus dalykas šiame procese. Tik turite žinoti jo vartojimo taisykles. Vandens negalima gerti maisto metu ar iškart po maisto. Reikėtų gerti pusvalandį prieš maistą ir tarp valgymo pertraukų, mažais gurkšneliais.