Atsiliepimai · 2015-04-16

Vidurių pūtimas. Kokios priežastys?

zarnynasDidelė dalis žmonių susiduria su vidurių pūtimo problema. Tiesa, ne visi į tai žiūri, kaip į virškinimo sutrikimą, o labiau kaip į kasdieninį, natūralų procesą. Visgi, pilvo pūtimas yra neatsiejamai susijęs su maisto puvimu žarnyne. Ko pasekoje gaminasi dujos ir pučia žarnas. Šiame straipsnyje bandysime išsiaiškinti dėl kokių konkrečių priežasčių vyksta puvimo procesas viduriuose.

Nesuderinami produktai
Viena iš pagrindinių priežasčių tai nesuderinamų tarpusavyje produktų vartojimas tuo pačiu metu. Pavyzdžiui jei valgysime baltyminį maistą su rūgščiais produktais, tikrai neišvengsime vidurių pūtimo. Apie pagrindines maisto derinimo taisykles daugiau galite skaityti ankstesniame mūsų pranešime.
Per didelis maisto kiekis
Piktnaudžiavimas didelėmis porcijomis maisto, taip pat dažnu atveju baigsis vidurių pūtimu. Dėl to, kad virškinimo sistemai yra sudėtinga apdoroti didelį maisto kiekį per įprastą laiką. Kuo maistas ilgiau užsibūna viduriuose, tuo jis labiau pūva.
Netinkamai sukramtytas maistas
Valgymas paskubomis, mažai kramtomas maistas tai taip pat apsunkina skrandžio darbą. Tuo labiau, kad tam tikros medžiagos, kaip pvz cukrus, krakmolas jau pradedamas virškinti (įsisavinti) burnoje, todėl per ne lyg greitas maisto ryjimas prisideda prie minėtos problemos didinimo.
Per didelis skysčių vartojimas maisto metu
Ko gero, daugelis yra girdėjęs, jog atsigėrus stiklinę vandens negalima iškart pulti valgyti. Reikėtų palaukti bent pusę valandos, o išgėrus didesnį kiekį vandens ir ilgiau. Kodėl? Vanduo nuplauna, neutralizuoja skrandžio rūgštis, kurių pagalba yra virškinamas maistas, todėl turi praeiti tam tikras laiko tarpas, kad vėl susidarytų tinkama terpė skrandyje. Taip pat nėra gerai valgio metu ir iškart po jo vartoti daug skysčių, nes praskiedžiamos skrandžio sultys, maistas ilgiau virškinasi, prasideda buvimo procesas.
Pienui – ne
Didžioji dalis suaugusių žmonių netoleruoja pieno cukraus – laktozės. Tiesa, ne visi šį faktą žino, todėl metų metais vartoja pieną ir susiduria su pilvo pūtimu, nes būtent tokia reakcija ir būna. Vieniems pasireiškia labiau, kitiems mažiau, tačiau vienareikšmiškai rekomenduojama suaugusiems žmonėms pieno nevartoti arba vartoti minimaliai.
Per daug vėlyvas ir per ankstyvas valgymas
Pas žmogų žarnyne kasdien vyksta tam tikri bioritmai. Tai virškinimas, poilsis, apsivalymas. Dieną aktyviai veikia organai atsakingi už virškinimą, fermentų išskyrimą. Vakare organizmas eina į poilsį ir visos sistemos pradeda daug lėčiau veikti. Tad jeigu prieš einant miegoti sočiai pavalgote, tai akivaizdu, kad viduriuose maistas lėčiau virškinamas ir prasideda puvimas. Iš ryto taip pat nereikėtų skubėti valgyti, nes būtent šiuo paros metu vyksta organizmo apsivalymas. Todėl reikėtų padėti sau – išgerti stiklinę vandens, padaryti mankštą, o tik tada pagalvoti apie lengvus pusryčius.
Taigi, jeigu norite išvengti vidurių, pilvo pūtimo visų pirma turite atsigręžti į savo mitybos įpročius. Jei jūsų mityba chaotiška bei nesuderinta – bezdėjimas garantuotas!