Atsiliepimai · 2015-04-07

Kokliušas. Vaikus būtina skiepyti

bakterijosPranešama, kad Lietuvoje daugėja kokliušo susirgimų atvejų. Įdomu tai, kad šia bakterine liga vis dažniau suserga ne tik maži vaikai, bet ir paaugliai. Medikai įspėja, jog būtina skiepyti vaikus nuo kokliušo, nes ši infekcija gali baigtis ir labai liūdnai. Vienintelė efektyvi kokliušo prevencijos priemonė yra skiepai. Todėl skiepų skeptikai šioje turėtų suklusti, nes būtent dėl vengimo skiepyti savo vaikus, ir pradėjo vėl plisti ši liga.

Apie kokliušą
Kokliušas yra ūmi infekcinė kvėpavimo takų liga, kuriai būdingi spazminiai kosulio priepuoliai, galintys sukelti vėmimą, sustabdyti kvėpavimą. Ligoniui kalbant, čiaudint, kosint, kokliušo bakterijos plinta kartu su seilių lašeliais. Į aplinką patekusios bakterijos lengvai prasiskverbia į sveiko žmogaus viršutinių kvėpavimo takų gleivinę, kur dauginasi ir sukelia uždegimą.
Pirmieji ligos požymiai primena peršalimo simptomus: pakyla neaukšta temperatūra, atsiranda sloga ir kosulys. Vėliau, po 1 – 2 savaičių, kosulys pradeda kartotis priepuoliais, kurie gali baigtis vėmimu. Ši ligos stadija gali tęstis 2 – 4 savaites. Ligai progresuojant kosulio priepuoliai dažnėja, sunkėja, ligoniai jaučiasi labai pavargę, išsekę. Sergant itin sunkiomis kokliušo formomis galimi smegenų pažeidimai, sąlygojantys ilgalaikius neurologinius liekamuosius reiškinius ir net mirtį.
Nuo kokliušo skiepijami kūdikiai nuo 2 mėnesių amžiaus. Rekomenduojama įskiepyti 3 vakcinos dozes, o sustiprinamosios dozės skiepijamos antraisiais gyvenimo metais ir prieš mokyklą (6-7 m.). Lietuvoje vaikai skiepijami kombinuota difterijos, stabligės, kokliušo vakcina.