Matcha – malta žalioji arbata

Matcha-arbataŠiandien pirmą kartą teko išgirsti apie Matcha arbatą. Teigiama, kad ji kur kas efektyvesnė negu įprastinė žalioji arbata. Matcha – tai miltelių pavidalo žalioji arbata. Milteliai gaunami sumalus arbatžoles.
Rašoma, kad šioje arbatoje yra daug antioksidantų, apsaugančių nuo širdies ligų ir vėžio, o taip pat ir reguliuojančių cukraus kiekį kraujyje, mažinančių kraujospūdį ir stabdančių senėjimo procesus. Moksliniai tyrimai parodė, kad matcha arbatos sudėtyje esantis polifenolis gerina metabolizmą, o taip pat lėtina arba visiškai sustabdo vėžinių ląstelių augimą.

Kofeino kiekis
Geriant matcha arbatą suvartojami patys arbatos lapeliai, todėl į organizmą patenka 3 kartus daugiau kofeino nei geriant įprastą žaliąją arbatą. Šis kofeino kiekis prilygsta viename kavos puodelyje esančiam kofeino kiekiui. Visgi, jei geriate kavą būtent dėl kofeino sukeliamo efekto, tad tokia arbata yra bet kokiu atveju sveikesnis pasirinkimas.
Daug švino. Ne daugiau vieno puodelio per dieną
Teigiama, kad net ir ekologiškomis sąlygomis augintoje žalioje arbatoje yra švino, kurį augalas absorbuoja iš aplinkos. Įprastu būdu ruošiant žaliąją arbatą 90 procentų švino lieka arbatžolėse. Tuo tarpu gerdami matchą arbatą suvartojame ir visas arbatžoles esančias puodelyje. Dėl šios priežasties per dieną nerekomenduojama gerti daugiau nei vieno matcha arbatos puodelio.
Matcha arbatos gaminimas
Trečdaliui karšto, bet neužvirinto vandens puodelio reikia įdėti arbatinį šaukštelį matchos. Bambukiniu šepetėliu arbata maišoma, kol atsiranda putų.
Video reportažas apie Matcha arbatą