Atsiliepimai · 2015-03-27

Skališkių uola – stebuklinga vieta šalia Vilniaus?

skaliskiu-uola-vieta
Visai neseniai teko matyti per televiziją reportažą apie Skališkių uolą. Manau ši informacija yra naudinga, todėl dalinuosi ir su jumis – šio tinklaraščio skaitytojais.
Reportaže buvo kalbama apie stebuklingą, gydomąją pro Skališkių uolą tekančio šaltinio vandens galią. Panašu, kad, nebereikalo ši uola per eilę metų yra įgavusi ir tokius pavadinimus kaip Šventoji uola, verkianti uola. Teigiama, kad šio šaltinio vanduo gydo akių problemas. Būtų įdomu išgirsti atsiliepimus tų žmonių (parašykite komentaruose), kurie yra ten buvę ir bandę panaudoti Skališkių uolos šaltinio vandenį gydomaisiais tikslais.
Skališkių uola yra Vilniaus rajone, Skališkių kaime (taip pat šalia yra Liucionių kaimelis, pagal kurio pavadinimą taip pat yra vadinama ši ola). Skališkių uolą pasiekti nėra lengva, nes ji yra miške, tarp bruzgynų.

Šiek tiek informacijos apie šią uolą:
Skališkių uola – tai į konglomeratą susicementavusio žvyro luitas. Žvyro sluoksniuotumas ryškiai matomas. Jis čia sudaro didelius klodus, kaip ir priešingoje upės pusėje Skersabalių žvyro karjero telkinyje, o susiklostė čia tirpstant ledynams. Vėliau iš didelių ledyno tirpsmo vandenų likus tik nedideliam srautui – Neries upei – susiaurėjus ir besigilinant savo vagą, žvyro sluoksniai buvo atidengti ir čia prasidėjo gausus šaltiniavimas.
Vasarą vanduo nuo konglomerato laša nuolat. Besisunkiantis vanduo žemiau uolos išplovė žemes ir taip susidarė net iki 3 m aukščio bei iki 6 m horizontalaus į šlaitą gylio ola. Jos plotis ~15 m, aukštis ~2 m, gylis ~5 m. Žiemą oloje susidaro ledo stalaktitai ir stalagmitai, išryškindami tas vietas, pro kurias vanduo prasisunkia labiausiai. Tokių olų Lietuvoje yra vienetai.
Uolą esant žinojo jau Motiejus Kazimieras Sarbievijus, kuris, profesoriaudamas Vilniaus akademijoje, keliavo po Nemenčinės apylinkes. Tai buvusi piligrimystės vieta, pro kurią eidavo kelias link Vilniaus Aušros vartų. Vietiniai mini, kad XIX a. virš uolos stovėjusi koplyčia ar didelis kryžius. Uolą aprašė grafas E. Tiškevičius savo ekspedicijos Nerimi ataskaitoje.
Remtasi pagal Wikipedia informaciją