Liaudies medicina · 2013-06-26

Refliukso gydymas natūraliomis priemonėmis

Daugelis galvoja, kad skrandžio refliuksas ir padidėjęs rūgštingumas yra vienas ir tas pats, bet taip nėra, todėl nereikia skubėti gerti vaistų kol nėra aiški refliukso priežastis. Parodaksalu, tačiau refliuksas gali būti ir dėl per mažo rūgščių kiekio skrandyje (ir dėl šios priežasties gali būti nesandarus stemplę ir skrandį jungiantis raumuo – sfinkteris, kas nulemia skrandžio turinio tekėjimą į stemplę).

Cheminiai vaistai – ne išeitis

Jei vis tik refliukso priežastis padidėjęs skrandžio rūgštingumas, tuomet daktarai gydymui pagrinde paskiria cheminį vaistą Omeprazolį, kuris kaip ir visi kiti cheminiai vaistai, sukelia įvairius šalutinius poveikius, todėl nusprendėme pasidomėti, kokiais natūraliais būdais būtų galima išspręsti ar bent jau sušvelninti refliukso problemą.

Šiltas vanduo

Viena iš efektyviausių gydymo priemonių tai yra šilto vandens vartojimas iš ryto. Daugiau vandens reikėtų gerti ir dienos metu, tačiau labai svarbu pažymėti, jog vandenį būtina gerti ant tuščio skrandžio, jokiu būdu ne po valgio ar valgio metu. Vanduo pakelia skrandžio pH bei tokiu būdu sumažina rūgštingumą efektyviau nei skrandžio rūgštį mažinantys vaistai.

Refliukso gydymas – mitybos taisyklių laikymasis

Na ir žinoma norint, kad problema nesikartotų reikia laikytis esminių mitybos taisyklių:

  • Vienu metu suvalgyti iki 300g maisto.
  • Mažiau vartoti, o dar geriau išvis nevartoti kepto, rūkyto, aštraus, sūraus maisto.
  • Vaisius, sriubą, saldumynus valgyti (žinoma ne visus vienu metu) valgyti prieš pagrindinį patiekalą (pirmiausiai reikia valgyti tą maistą, kuris greičiausiai virškinasi.
  • Valgio metu ir iškart po valgio stengtis nevartoti daug skysčių.
  • Po valgio nesilankstyti, sunkiai nekelti, negulėti horizontalioje padėtyje.
  • Mažiau vartoti, ar išvis nevartoti miltinių produktų, cukraus.
  • Dėl žalingų įpročių, ko gero, nei kalbėti nereikia.