Atsiliepimai · 2013-04-30

Riebalinių guzelių (lipomų) atsiradimo priežastys

Tenka pastebėti (iš komentarų gausos), jog riebalinių guzelių (lipomų) formavimas, augimas po oda vargina gan nemažai žmonių ir ypatingai vyrų (kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad problema labiau būdinga moterims). Kadangi su tokia problema susiduriu ir aš pats, tai vis tenka paieškoti priežasčių kodėl tokie guzeliai formuojasi. Štai keletas mano pastebėjimų:

Polinkis, paveldimumas (jei yra tam polinkis, tuomet reikia ypatingai prisižiūrėti mitybą, pašalinti kitus rizikos veiksnius, kurie gali paskatinti tokių guzelių augimą).
Per didelis cukraus, krakmolingo maisto vartojimas (Esant per dideliam cukraus kiekiui kraujyje, cukrus organizme pradedamas “sandėliuoti” riebalų pavidalu).
Didelis skrandžio rūgštingumas bei viso organizmo (kraujo) užrūgštinimas taip pat gali įtakoti tokių darinių vystymąsi.
Per didelis riebaus maisto vartojimas, cholesterolio padidėjimas.
Dažnas persivalgymas, organizmo užteršimas toksinais.
Fizinio aktyvumo sumažėjimas (jei prieš tai sportavote, aktyviau leidote laiką, o poto gyvenimo būdas sulėtėjo, tai gali būti viena iš priežasčių, nes tuo pačiu sulėtėja ir medžiagų apykaita).
Ilgas buvimas vienoje padėtyje (pvz kuomet darbe reikia nuolat sėdėti arba stovėti, lėtėja medžiagų apykatai, “užsistovi” limfa).
Iš esmės viskas susiveda į nesveiką mitybą, mitybos įpročius ir nejudrų gyvenimo būdą. Nekeičiant šių esminių dalykų problemos išspręsti ko gero nepavyks. Juolab, kad jų operavimas/šalinimas gali atrodyti, kaip pasaka be galo, nes jie linkę ataugti ar sparčiai formuotis naujose kūno vietose.
Kol mano paties gyvenimas buvo aktyvus (sportas kiekvieną dieną) tol tokių problemų nebuvo, nors mitybos įpročiai ir niekada nebuvo ypatingai sveiki, bet matomai fizinis aktyvumas tai kompensavo (buvo aktyvesnė medžiagų apykaita, organizmas greičiau apsivalydavo). O kuomet darbas tapo sėslus (eilę valandų neatsitraukiant nuo kompiuterio ar ilgas važiavimas automobiliu) tuomet ir suaktyvėjo tokių riebalinių darinių augimas.