Šaltalankiai – stiprina imuninę sistemą

Lapkritis – darganotas mėnuo, kuris “išbando” mūsų imuninės sistemos stiprumą, tačiau gamta šiems išbandymams duodą ir atsvarą – tokiu metu jau prinokusias šaltalankio uogas, o apie šaltalankį yra atsiliepiama taip “Nė vienas Lietuvoje augantis augalas savo gydomosiomis savybėmis ir naudingų medžiagų kiekiu neprilygsta šaltalankiui.” Ypatingai vertinamas dėl imuninės žmogaus sistemos stiprinimo savybių.

Šaltalankyje yra vitaminų – A, B, C, E, K (reguliuojančių kraujo krešėjimą), P (stiprinančio kapiliarus, saugančio nuo dantenų kraujavimo ir kt.), folinės rūgšties. Apie 10proc šaltalankio minkštimo sudaro vertingas aliejus ir riebiosios medžiagos – fosfolipidai ir sterinai su juose tirpiais mineralais, vitaminais, flavonoidais.
Šaltalankyje esantis medžiagų kompleksas neutralizuoja nuodus, kurie į organizmą patenka per užterštą orą, vandenį ir maistą bei aktyvuoja baltymų – kalogeno ir elastino – sintezę. Jie neleidžia odai vysti, palaiko jos elastingumą ir jaunystę. Taip pat šiose uogose yra visos medžiagos, reikalingos plaukams: geležis padeda jiems „kvėpuoti“ ir stiprina šaknis, varis ir manganas suteikia sodrią spalvą, blizgesį ir stabdo slinkimą.
Tad nepraleiskite galimybės pasimėguoti šiomis sveikatą praturtinančiomis šaltalankio uogomis.