Atsiliepimai · 2012-07-19

Sergamumas erkiniu encefalitu ir laimo liga – kasmet didėja

Sergamumas erkiniu encefalitu ir laimo liga – kasmet didėja. Tokias tendencijas galima matyti paanalizavus statistiką. Jei nuo erkinio encefalito galime apsisaugoti tiesiog pasiskiepydami, tai nuo laimo ligos skiepų nėra, todėl būtinai grįžus iš gamtos atidžiai apsižiūrėti ar nėra šių mažų parazitų ant kūno.
Jei vis tik radote įsisiurbusią erkę, reikėtų ją kuo greičiau ištraukti ir stebėti savo sveikatos būklę. Pastebėjus erkiniu encefalito ar laimo ligos simptomus, kuo greičiau kreipkitės į polikliniką ar kitą gydymo įstaigą.

Simptomai:
Užsikrėtus erkiniu encefalitu, ligos pradžia būna panaši į gripo simptomus: pakilusi temperatūra, galvos skausmas, silpnumas, šaltkrėtis, pykinimas, kartais viduriavimas. Po to sergančiojo būklė pagerėja, bet dažniausiai būna antroji ligos banga. Jai būdinga aukšta temperatūra, virusas pasiekia smegenis ir sukelia jų uždegimą.
Laimo ligos atveju, erkės įkandimo vietoje atsiranda raudona dėmė, kuri gali keisti savo formą ir dydį. Šios ligos atveju ligonis skundžiasi sąnarių ir raumenų skausmu, o vėlyvu ligos periodu pažeidžiama centrinė nervų sistema. Ligoniai skundžiasi miego sutrikimu, atminties susilpnėjimu, svaigimu ir kt.
Sveikatos centro specialistai įspėja, kad ruošdamiesi į gamtą tinkamai apsirengtumėte. Dėvėkite šviesesnius drabužius, nes tada bus lengviau erkę pastebėti. Drabužius, kuriais vilkėjote, pakabinkite negyvenamoje patalpoje arba saulėtoje vietoje. Apžiūrėkite visą kūną, ypač paausius, pakinklius, kirkšnis, pažastis, sprandą – į šias vietas erkės įsisiurbia dažniausiai. Gerai išsišukuokite plaukus, nusiprauskite po dušu. Iškylaudami gamtoje venkite pamiškių ir aukštos žolės bei naudokite erkes atbaidančias priemones. Pastebėję įsikibusią erkę – kuo greičiau ją ištraukite. Įsisiurbimo vietą nuplaukite muilu ir dezinfekuokite.