Liaudies medicina · 2012-04-10

judros aliejus

Judros aliejus mažina cholesterino kiekį kraujyje

judros aliejusPradėjus domėtis dėl kokios priežasties poodiniame sluoksnyje formuojasi riebaliniai guzeliai (lipomos) paaiškėjo, jog jų augimo priežastis gali būti padidėjęs cholesterino kiekis kraujyje. Nors norma viršijama labai nežymiai, tačiau to gali užtekti šiai problemai atsirasti.
Šiek tiek panaršius internete, radau informaciją, jog judros aliejus mažina cholesterino kiekį kraujyje. Taip pat šis aliejus turi ir daugiau gerų savybių. Šiek tiek plačiau apie tai:

Judros aliejaus sudėtis ir nauda

Judrų sėklose yra 28–42 proc. aliejaus, kurio didžiausia vertybė yra didelis naudingų nesočiųjų riebalinių rūgščių kiekis (net iki 91%), iš kurių polinesočiosios riebiosios rūgštys Omega-3 sudaro apie 40 % ir Omega-6 apie 20 %. Kaip maistinis aliejus yra labai vertinamas dėl palankaus ir optimalaus sočiųjų ir nesočiųjų riebiųjų rūgščių santykio ir ypač dėl didelio alfa linoleninės rūgšties (Omega-3) kiekio. Ši rūgštis priklauso tai jų grupei, kurių žmogaus organizmas negali susintetinti ir būtinai turi gauti su maistu. Vienas valgomasis šaukštas judros aliejaus per dieną patenkina žmogaus organizmo nepakeičiamų riebiųjų rūgščių poreikį. Omega-3 ir Omega-6 vaidina didelį vaidmenį riebalų ir cholesterino apykaitoje – mažina cholesterino kiekį kraujyje, pasižymi antisklerotiniu, priešuždegiminiu veikimu, palankiai veikia kraujo sudėtį ir kraujagyslių būklę, normalizuoja kraujo spaudimą, stimuliuoja imuninę organizmo apsaugą. Riebiosios rūgštys silpnina kancerogenezę ir veikia kai kuriuos navikų metastazių formavimosi etapus. Didžiausią inhibitorinį poveikį turi linoleno rūgštis (Omega-3), kurios judros aliejuje yra daugiausia.
Judros aliejaus sudėtyje yra didelis kiekis magnio, vitaminų E, A, D, K, b-karotino kiekis, galingas antioksidacinis kompleksas. Pagal vitamino E kiekį judros aliejus lenkia tokius aliejus, kaip linų sėmenų, kedro, saulėgrąžų. Viename valgomajame šaukšte judros aliejaus vitamino E yra 1,5 karto daugiau negu žmogui reikalinga paros norma. Vitaminas E yra galingas antioksidantas, ypač svarbus ląstelių apsaugai nuo laisvųjų radikalų poveikio (t.y. senėjimo), aktyviai veikia lytinę ir reprodukcinę funkcijas, svarbus raumenų, širdies ir kraujagyslių darbui.
B-karotino (provitamino A, iš kurio organizmas sintetina vitaminą A) judros aliejuje daugiau negu sojos ir saulėgrąžų aliejuose. Šis vitaminas veikia žaizdų gyjimą, gerina gleivinių ir odos būklę, būtinas geram regėjimui, kaulų ir dantų vystymuisi, dalyvauja riebalų ir baltymų apykaitoje, spermatogenezėje, steroidinių hormonų sintezėje. Judros aliejuje esantis provitaminas A, kaip ir vitaminas E, būtinas normaliam vaisiaus vystymuisi, pilnaverčiam augančio vaiko vystymuisi, efektyviai organizmo apsaugai nuo onkologinių susirgimų ir infekcinių ligų.
Judros aliejus pasižymi dideliu magnio kiekiu. Magnis labai svarbus širdies-kraujagyslių sistemai, raumenims, nervų sistemai, palaiko normalų cukraus kiekį kraujyje, gerina virškinimą. Reikiamas magnio kiekis labai svarbus aterosklerozės, cukrinio diabeto, akmenligės, prostatos ligų profilaktikai. Kartu su judros aliejuje esančiais vitaminais D ir K magnis padeda apsisaugoti nuo osteoporozės.
Judros aliejuje taip pat gausu biologiškai aktyvių medžiagų – fosfolipidų, chlorofilo, fitosterolų.
Chlorofilas, pasižymintis antibakteriniu ir žaizdų gyjimą skatinančiu poveikiu, didina hemoglobino ir leukocitų kiekį kraujyje, gerina kvėpavimo organų veiklą, virškinimo, širdies-kraujagyslių, endokrininės sistemos veiklą. Kartu su judros aliejuje esančiu magniu aktyviai stabdo akmenų susidarymą.
Judros aliejuje esantys fitosterolai pasižymi daugeliu gydomųjų savybių ir yra gana efektyvūs gydant hormoninius susirgimus, prostatitą ir prostatos adenomą.
Nerafinuotas judros aliejus pasižymi dideliu fosfolipidų kiekiu. Jie įeina į ląstelių apvalkalų sudėtį, dalyvauja angliavandenių ir riebalų apykaitoje, gerina kepenų veiklą, stabdo cirozės ir kepenų distrofijos vystymasį.
Dėl sudėtyje esančio didelio kiekio vitaminų-antioksidantų, makro- ir mikroelementų, vertingų biologiškai aktyvių medžiagų judros aliejus pasižymi plačiu gydomuoju poveikiu. Todėl jis gali būti vartojamas įvairiausių ligų profilaktikai bei kompleksiniam gydymui.
Judros aliejaus nauda širdies-kraujagyslių sistemai. Jo sudėtyje esančios polinesočiosios riebiosios rūgštys, kartu su kitais šio produkto komponentais (fitosterolais, vitaminu E, magniu, provitaminu A) stiprina kraujagysles, didina jų elastingumą, apsaugo jų sieneles nuo „blogojo“ cholesterino kaupimosi, uždegiminių procesų bei kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio. Judros aliejaus sudėtyje esantis magnis ir vitaminai K, E, F, D padeda stabilizuoti arterinį kraujospūdį, vaidina svarbų vaidmenį kraujo krešėjimo reguliavime. Judros aliejuje esantys vitaminas E, magnis ir chlorofilas kompleksiškai padeda palaikyti normalų hemoglobino bei leukocitų kiekį kraujyje. Iš to seka, kad nuolat vartojant maistui, judros aliejus labai naudingas hipertonijos, aterosklerozės, stenokardijos, išemijos, anemijos, varikozinio venų išsiplėtimo, tromboflebitų profilaktikai ir kompleksiniam gydymui.
Judros aliejaus vartojamas esant virškinimo sistemos sutrikimams. Dėl sudėtyje esančios didelės chlorofilo, vitaminų F, E ir A koncentracijos, judros aliejų naudinga nuolat vartoti profilaktiškai ar sergant kolitais, enterokolitais, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige. Judros sudėtyje esančios linolio ir linoleno rūgštys (vitaminas F) kartu su fosfolipidais teigiamai veikia kepenų ir tulžies latakų darbą, todėl šį aliejų naudinga vartoti akmenligės, cholecistito, hepatito, kepenų cirozės, riebalinės distrofijos kompleksiniam gydymui ir profilaktikai.
Judros aliejaus nauda vyrų ir moterų organizmams. Dėl didelio kiekio medžiagų, veikiančių hormoninę sistemą (vitaminas E, polinesočiosios riebiosios rūgštys, fitosterolai), judros aliejų labai naudinga vartoti besilaukiančioms ir maitinančioms moterims, o taip pat sunkiai pernešančioms klimakterinį ir priešmenstruacinį sindromą moterims. Taip pat reguliariai vartojant, judros aliejus bus naudingas esant pieno liaukų bei kiaušidžių susirgimams. Vyrams šis naudingas aliejus, kuriame gausu fitosterolų, padės esant prostatos susirgimams.
Ir dar kartą reikėtų paminėti didelį kiekį Omega-3 ir Omega-6 bei optimalų sočiųjų ir nesočiųjų riebiųjų rūgščių santykį judros aliejuje. Dėka to judros aliejus – tai puiki priemonė organizmo valymui nuo toksinų, radionuklidų bei sunkiųjų metalų druskų.
Naudojimas. Gydymo ir profilaktikos tikslu judros aliejų reikėtų vartoti 2-3 mėnesius po 1 valgomajį šaukštą per dieną (ryte, prieš valgį).
Informacijos šaltinis: senojialiejine.lt